Hírek

2009.07.10. 00:00

Újabb bankmentő program az USA-ban

A korábban beharangozottnál sokkal szűkösebb, negyvenmilliárd dolláros programot hirdetett meg a rossz banki eszközök felvásárlására az amerikai kormányzat.

VG Online

Timothy Geithner pénzügyminiszter maga is elismerte, hogy a magántőke és az állam forrásait egyaránt felhasználó kezdeményezés „kezdetben szerényebb”, mint a korábban emlegetett több száz vagy akár ezer milliárd dolláros várakozások, ám hangsúlyozta, ha a piaci helyzet romlik, növelni lehet a rendelkezésére bocsátott forrásokat.

A Public Private Investment Program (PPIP) nevet kapott kezdeményezés keretében kilenc kiválasztott alapkezelő első lépésként egyenként legalább ötszázmillió dollárt gyűjt, majd összesen tízmilliárdért rossz banki aktívákat vásárol. Az államháztartás harmincmilliárd dollárt fordít e célra.

A PPIP-alapoknak legalább öt befektetőt kell tömöríteniük, de egyetlen magánszemély részesedése sem haladhatja meg a 9,9 százalékot. Az alapok választhatnak: vagy százszázalékos állami garanciát kérnek, de akkor további tőkeáttétellel már nem élhetnek, vagy megelégszenek az ötvenszázalékos garanciával, amely mellett további ötszörös tőkeáttételre nyílik módjuk a jegybank szerepét betöltő Fedtől felvett hitel formájában.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva