Hírek

2009.07.03. 08:20

Vakációzók figyelem! Drága lehet a külföldi gyógyítás!

Sokba kerülhet a külföldi nyaralás egy hirtelen jött betegség miatt, ha a vakációzó nem ügyel arra: hol és kitől kér gyógyírt a bajára. Az EU-kártya nem mentesít az önrészfizetés alól.

VG/NTE

Ugyan az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban kölcsönösen elfogadják az EU-egészségbiztosítási kártyát – ez feljogosít a közfinanszírozott szolgáltatók által nyújtott szükséges ellátásokra –, ám Anglia kivételével valamennyi országban önrészt kell fizetni a gyógyításér. Franciaország, Belgium és Luxemburg szakrendelőiben pedig meg kell előlegezni a 60-80 eurós vizitet, amit aztán – a 30-40 százalékos önrész levonása után – az ottani biztosító fizet vissza a pórul járt turistának. Ezért nem árt megfontolni az üzleti biztosítás megkötését a külföldre utazóknak – figyelmeztet Lengyel Balázs, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nemzetközi főosztályának vezetője.

Abba is beavat a szakember, hogy az uniós kártyát csak azok a rendelők és kórházak fogadják el, amelyekkel az adott ország biztosítója szerződést kötött. Így, ha valaki, mondjuk a görög tengerparton lesz rosszul, a szálloda privát orvosa ugyan azonnal ellátja őt, ám utólag benyújtja a cechet. Ezért jobb, ha taxit hívnak a beteghez és a legközelebbi közkórházba, rendelőbe viszik. Ám ha nagyobb a baj, például egy baleset történik, az EU-kártya az ellátás teljes költségére fedezetet nyújt, amit a szolgáltató által kiállított számla ellenében utólag egyenlíti ki az OEP.

Hazánk 2004-es csatlakozásának évében 160 ezren, tavaly már 460 ezren váltották ki a kártyát (kezdetben ez E-111-es nyomtatványként futott, ma már egy plasztik lapocska). Az idén valószínűleg még több lesz az igénylő, hiszen januártól postai úton is kérhető az EU-kártya a Regionális Egészségbiztosítási Pénztáraknál (REP) – ahonnan ugyancsak postán küldik azt ki – nem kell személyesen intézni a kiváltást. Lehet egyszerű papíron is kérni a biztosított adatainak feltüntetésével, de az OEP honlapjáról egy erre készített nyomtatvány is letölthető – mondta a főosztályvezető.

Tavaly az EU- kártyával igényelt ellátásokért 1,3 milliárd forint értékű számlát nyújtottak be a külföldi közbiztosítók az OEP-nek és 200 milliót utaltak a nálunk ellátott betegeik után. A hatalmas értékkülönbség egyik oka, hogy a nyugati országokban az egészségügyi ellátás költségei nagyobbak a hazainál. A másik pedig az, hogy – a turisták utazásai mellett – lényegesen több magyar dolgozik külföldön, mint ahány külföldi nálunk. Az 1,3 milliárdos összegből például 700 milliót a Németországban tartózkodók (sokan közülük kiküldött dolgozók) gyógyításért fizetett ki az OEP, ott jelenleg 30 ezer magyar vállalt munkát, többségük a balesetveszélyes építő- és húsiparban. Őket követi 4000-4000 kiküldött dolgozóval Ausztria és Románia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva