Hírek

2009.07.30. 16:45

Válság idején ne akarjanak atomerőművet építeni!

Magánbefektetőt keres a leendő belenei atomerőműbe tervezett 51 százalékos részesedése kiváltására a bolgár kormány. A gazdasági válság idején ugyanis egyszerűen nincs pénz a nukleáris reaktorra.

VGO

A július 5-i parlamenti választásokon győztes jobbközép GERB párt arról határozott, hogy felülvizsgálja az állami részvétellel tervezett összes energiaipari beruházást. A szófiai parlament gazdasági bizottságának elnöke (szintén a GERB képviselője) azonban máris közölte: biztos, hogy a tervezett belenei atomreaktorra nem jut pénz.

„Gazdasági válság idején különösen fontos, hogy ésszerűen költsük el a pénzt. Vannak nagyon fontos szektorok, mint például a szociális ellátás, a nyugdíjak, az egészségügy, amelyek mind a költségvetéstől függenek” – magyarázta a BTA hírügynökségnek Sztojan Mavrodiev, a parlamenti szakbizottság vezetője.

Az előző szocialista kormány a német RWE-vel állapodott meg az új erőmű megépítéséről, amelynek az Európai Unió által veszélyessége miatt bezárásra ítélt négy kozloduji blokkot kell kiváltania. A kabinet 4 milliárd euróra becsülte a Duna mentére telepíteni kívánt erőmű költségét, elemzők szerint azonban legalább 6 milliárdot emésztene fel a projekt – emlékeztet a Reuters. Az RWE 49 százalékos hányadot birtokolna a reaktorban, a bolgár államé lenne 51 százalék.

A szocialista kormány korábban tárgyalásokat kezdett Oroszországgal 3,8 milliárd euró értékű kölcsön felvételéről az atomerőmű finanszírozására és állami garanciát is ígért a kölcsön visszafizetésére. Az új kabinet azonban hallani sem akar állami garanciáról és úgy látja, át kell tekinteni az egész belenei projektet.

Energiaipari szakértők szerint Bulgária számára olcsóbb lenne a megmaradt két kozloduji blokk mellé felhúzni az új erőművet, mert ott már rendelkezésre áll a szükséges infrastruktúra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva