Hírek

2009.07.21. 07:46

Változatok bankmentésre

Világgazdaság

A kormányzati pénzből kisegített amerikai pénzintézetek zöme hitelkihelyezéseinek növelésére használja fel a pótlólagos forrásokat. A kedvező amerikai tapasztalatok és az egyre veszélyesebbé váló hitelszűke ellenére Berlin továbbra is elzárkózik attól, hogy állami tulajdonrészt követeljen a támogatásokért cserébe.

A bankok újratőkésítésére tegnap 2,1 milliárd dolláros tervet bejelentő Izland viszont már az államosított pénzintézetek ismételt magánkézbe adásával van elfoglalva.

Hatásosnak tűnik az USA bankmentÕ programja (TARP), amennyiben a megsegített pénzintézetek többsége hitelkihelyezéseinek növelésére használta fel a támogatást – derül ki az akciót felügyelÕ szerv (SIGTARP) friss jelentésébÕl. A pozitív amerikai tapasztalatok ellenére a szintén egyre súlyosabb hitelszÛkével szembenézni kénytelen berlini kabinet ismét elzárkózott a pénzintézetek kényszer-államosítás útján történÕ támogatása elől.

A pénzügyi válság által rendkívül súlyosan érintett Izland ugyanakkor éppen az államosítással ellentétes irányú lépést jelentett be tegnap, amenynyiben részesedést ajánlott a csÕdbe ment pénzintézetek hitelezÕinek az azóta felállított „egészséges” utódbankokban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva