Hírek

2009.07.22. 11:56

Világsztár Budapesten!

Wynton Marsalis és a Lincoln Center Jazz Orchestra koncertje 2009. július 26-án 20:30-tól, a Budapest Kongresszusi Központban

VG Onlie E.E.

Testvérét, Branford Marsalist hallhattuk már élőben Budapesten, a kitűnő szaxofonos valóban elvarázsolt a közönséget puha és sokszínű játékával. Vasárnap este végre élvezhetjük Wynton Marsalis trombitás játékát is – aki hallgatja őt lemezeken, tudja, hogy nem üres újságírói fordulat, ha azt írjuk: a hazai dzsesszéletben valóban az év szenzációjának ígérkezik ez a koncert, amelyen először hallgathatja élőben a közönség a kortárs zenei élet egyik leginvenciózusabb fúvósát.

 Aki nem csak kitűnő előadó, hanem egyéni világot teremtő zeneszerző és zenekarvezető is. Wynton Marsalis a dzsessz szülővárosában, New Orleansban jött a világra 1961-ben, ma nyugodtan állíthatjuk, hogy az ottani legjelentősebb muzsikus családból származik. Apja, a zongorista Ellis a legnevesebb helyi zeneiskola (Creative Arts Institute) igazgatója volt. Wynton Marsalis gyermekkorától kezdve komolyzenei tanulmányokat folytatott, országos versenyeket nyert, s már 14 éves korában vendégszólistának hívták a New Orleans Philharmonic Orchestra együtteséhez. 1978-ban fölvették a világ egyik leghíresebb zeneiskolájába, a Juilliard School of Music miatt költözött New Yorkba. Komolyzenei tanulmányaival párhuzamosan már nyolcéves korától dixielandet is játszott. 1980-ban csatlakozott a dzsessztörténet egyik kiemelkedő dobosához, Art Blakey Jazz Messengers együtteséhez. 1981-ben a zongorista Herbie Hancock a legendás Miles Davis Quintetre emlékezve életre hívta a VSOP-t, amelyben az eredeti tagok Wynton Marsalist hívták meg Miles Davis helyett, a remek trombitás ezzel a formációval járt először világkörüli turnén. Wynton Marsalis 1981-ben alakította meg önálló combóját, amely a legutóbbi negyed században közel 40 lemezt készített, igaz, ennyi idő alatt változó személyi összetétellel. 1987-ben a New York-i Lincoln Centerben kezdte meg egyedülálló oktatói tevékenységét, melynek részeként megalakította a Lincoln Center Jazz Orchestra csapatát. 1991-ben lett az intézmény művészeti igazgatója.

A szakma eddig kilenc Grammy-díjjal ismerte el a tevékenységét. 1983-ban a zenetörténetben elsőként, mind a mai napig egyetlenként Grammy-díjat kapott akkori friss komolyzenei („Haydn, L. Mozart, Hummel: Trumpet Concertos”) és dzsesszlemezéért („Think of One”) is. A világhírű trombitás, Maurice André ekkor ezt nyilatkozta a 21 éves zseniről: „potentially the greatest trumpeter of all time” – azaz potenciálisan minden idők legjelentősebb trombitása. 1997-ben ő kapott a dzsesszmuzsikosok közül elsőként Pulitzer-díjat a Blood on the Fields című dzsesszoratóriumáért. Több balett- és filmzenét is írt. Öt éve „igazolt át” a Blue Note kiadóhoz, ahol első CD-je a „The Magic Hour” (2004) volt. Ezt olyan további CD-k követték, mint a 2005-ös „Live at the House of Tribes”, a 2007-es „From the Plantation to the Penitentiary”, valamint a 2008-as „Two Men with the Blues”. Öt év után itt az ötödik Blue Note-lemez, a „He and She”, amelyen combo formációban játszik, csak a saját kompozícióit adja elő, amelyeket gyermekkora ihletett.

A Lincoln Center Jazz Orchestra nevű együttest 1991-ben hozta létre Wynton Marsalis, egy évvel később már napvilágot látott az első CD-jük Portraits by Ellington címmel. Ezt 1994-ben két újabb album követte: a „They Came to Swing”, majd a „The Fire of the Fundamentals”. 1997-ben jött a dupla „Blood on the Fields” (amiért Wynton Marsalis Pulitzer-díjat kapott), 1999-ben pedig a „Live in Swing City – Swingin’ with Duke”. Legutóbb 2005-ben jelentették meg a „Don’t Be Afraid… The Music of Charles Mingus” című lemezt.

A budapesti koncert támogatója a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., a koncertet segítők között szerepel az Amerikai Egyesül Államok budapesti nagykövetsége, valamint több médiatámogató is.

2009. július 26-án 20:30-tól, a Budapest Kongresszusi Központban

VG Onlie E.E. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva