Hírek

2009.07.29. 06:00

Visszatértek a csillagászati bankárjutalmak

Alig ült el a pénzügyi vihar, és a bankok máris visszatértek a csillagászati jutalmak és fizetések balvégzetű gyakorlatához.

VG Online

London, New York vagy Frankfurt válság által „megtizedelt” pénzügyi negyedeiben ismét hatalmas bónuszokkal és drasztikusan megemelt fizetésekkel versengenek a jó vezető munkatársakért a hitelintézetek.

Ráadásul az adófizetők milliárdjaiból megmentett bankok sem képeznek ez alól kivételt, azzal a megszorítással, hogy a számukra tiltott milliós jutalmak helyett a fizetések akár 50 százalékos megemelésével csalogatják magukhoz a jól képzett szakembereket.

Úgy tűnik, nem sokat nyomtak a latban a vezető politikusok szinte menetrend szerinti kirohanásai, vagy a bankvezetők önmérsékletről szóló korábbi ígéretei. A Goldman Sachs például alig két hete közölte: összesen 11,4 milliárd dollárt különített a jutalmak és bérek kifizetésére.

A közfelháborodás miatt megváltozott nyilvános hangütésnek nyoma sincs a pénzintézetek tárgyaló termeiben. Ott a tőkepiaci helyzet enyhülését követően még mindig ugyanaz a rövid távú hasznot kereső, felelőtlenül kockáztató szellemiség térté vissza, amely sokak szerint az egész pénzügyi válság kirobbantásának főkolomposa – mutat rá az FAZ.
Miközben Nagy-Britanniában és számos országban is meredeken nő a munkanélküliség, a válság egyik fő epicentrumában, Londonban éppen ezzel ellentétes folyamat figyelhető meg. A Morgan McKinley tanácsadó cég becslése szerint csak májusban 20 százalékkal nőtt a meghirdetett állások száma a brit fővárosban működő bankoknál.



A City-ben máris új mozaikszót találtak ki a pénzintézetek reneszánszának megjelölésére: BAB, vagyis „Bonuses Are Back” (visszatértek a jutalmak). A kódolt rövidítés jól tükrözi, hogy a régi gyakorlat újraéledése ellenére a korábbi felhőtlenséggel szemben legalább minimálisan feszélyezik az iparágban dolgozókat a válság társadalmi következményei. Már csak azért is, mert a pillanatnyi fellélegzés ellenére is komoly bizonytalanság van a levegőben, például amiatt, hogy a tömegesen munkanélkülivé váló emberek bedőlő hitelei újabb csapást jelenthetnek a pénzintézetekre nézve is. És arra is biztos sokan emlékeznek még, hogy a válság okozta taglóütés következtében a City 350 ezer pénzügyi munkahelyéből 60 ezer szűnt meg.

Arról, hogy miként "spórolnak" a bankok, és az államoknak mekkora felelősségük van a kialakult helyzetben, itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva