Hírek

2009.08.27. 11:55

A közétkeztetés racionalizálásával sokat lehet spórolni?

A közétkeztetés - hasonlóan a fűtési rendszerekhez – jelentős megtakarítási területet jelenthet az önkormányzatok számára. Ehhez azonban, éppúgy, ahogy a fűtési rendszerek esetében, komoly reformokra van szükség. Egy konyhatechnológiát célzó reorganizációs program segítségével akár 40 százalékos energia, és 50 százalékos nyersanyag megtakarítás is elérhető.

VG Online

Az energiafelhasználás hatékonyságának növelése nem csupán a fűtési- és távhőszolgáltatási szektor sajátja – így nem véletlen, hogy a Budapesti Értéktőzsdén a közelmúltban sikeres másodlagos kibocsátást végrehajtó Regionális Fejlesztési Vállalat vezetői, a magyar piacon egy, még kevéssé ismert területet céloztak meg: a közétkeztetési konyhák racionalizálását.

A sárospataki önkormányzatnál például korábban 4 főzőkonyha működött, 46 fős személyzettel, és napi 1800 adag ételt készítettek el. Az RFV által végrehajtott teljes körű, 160 millió forintos reorganizációs programot követően ma már 1 főzőkonyha is képes ellátni a másik 3 dolgát, a korábbi létszámot 23 főben maximálták, és csak az energia-megtakarítás mintegy 40 százalékos.

A megtakarítás mértéke arra ösztönözheti az önkormányzatokat, hogy a jelenlegi szűkös források figyelembevételével – mint jelentősebb, leendő megtakarítási terület – gondoljanak a közétkeztetési szektorra. A megtakarítások persze nem közvetlenül készpénzben jelentkezhetnek, hanem a megfelelően hatékony berendezések beszerelését követően, energiában, illetve egészségesebb táplálkozásban is. Ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy sok esetben jellemzően a közétkeztetés alapozza meg a fejlődésben lévő gyermekek ellátását is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva