2009.08.27. 11:55
A közétkeztetés racionalizálásával sokat lehet spórolni?
A közétkeztetés - hasonlóan a fűtési rendszerekhez – jelentős megtakarítási területet jelenthet az önkormányzatok számára. Ehhez azonban, éppúgy, ahogy a fűtési rendszerek esetében, komoly reformokra van szükség. Egy konyhatechnológiát célzó reorganizációs program segítségével akár 40 százalékos energia, és 50 százalékos nyersanyag megtakarítás is elérhető.
Az energiafelhasználás hatékonyságának növelése nem csupán a fűtési- és távhőszolgáltatási szektor sajátja – így nem véletlen, hogy a Budapesti Értéktőzsdén a közelmúltban sikeres másodlagos kibocsátást végrehajtó Regionális Fejlesztési Vállalat vezetői, a magyar piacon egy, még kevéssé ismert területet céloztak meg: a közétkeztetési konyhák racionalizálását.
A sárospataki önkormányzatnál például korábban 4 főzőkonyha működött, 46 fős személyzettel, és napi 1800 adag ételt készítettek el. Az RFV által végrehajtott teljes körű, 160 millió forintos reorganizációs programot követően ma már 1 főzőkonyha is képes ellátni a másik 3 dolgát, a korábbi létszámot 23 főben maximálták, és csak az energia-megtakarítás mintegy 40 százalékos.
A megtakarítás mértéke arra ösztönözheti az önkormányzatokat, hogy a jelenlegi szűkös források figyelembevételével – mint jelentősebb, leendő megtakarítási terület – gondoljanak a közétkeztetési szektorra. A megtakarítások persze nem közvetlenül készpénzben jelentkezhetnek, hanem a megfelelően hatékony berendezések beszerelését követően, energiában, illetve egészségesebb táplálkozásban is. Ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy sok esetben jellemzően a közétkeztetés alapozza meg a fejlődésben lévő gyermekek ellátását is.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!