Hírek

2009.08.21. 18:11

Botrány: nem engedik be Szlovákiába Sólyom Lászlót

A szlovák hatóságok az Európai Unió és a Szlovák Köztársaság vonatkozó előírásai értelmében megtiltják Sólyom Lászlónak, hogy a mai napon Szlovákia területére lépjen.

VG Online

Ilyen tartalmú diplomáciai jegyzéket adott át ma a szlovák külügyminiszter a magyar  nagykövetség képviselőinek - jelentette be ma Robert Fico miniszterelnök az Új Szó, szlovákiai magyar nyelvi hetilap internetes felülete szerint.

Erre reagálva a magyar köztársasági elnök nem ment át Szlovákiába, hanem a határ magyar oldalán ad nyilatkozatot - közölte Szoták Szilvia, a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársa a HVG.hu internetes oldallal.

Korábban Fico azt nyiltakozta, a határon figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre, hogy szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. Ha Sólyom mégis Révkomáromba látogat, Szlovákia azt durva provokációnak fogja tekinteni.

Miroslav Lajcák külügyminiszter szerint az ügy már most is megrontotta a szlovák-magyar viszont, de hogy milyen a kár mértéke, azt a következő órák fogják eldönteni. Szerinte a magyar fél ebben az esetben tudatosan lábbal tiporta a diplomáciai szokásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva