Hírek

2009.08.24. 07:40

Csalnak a főnökök és a könyvelők

Még mindig nem sikerült helyreállítani a pénzügyi beszámolók hitelességét

Világgazdaság

Az ellenőrizetlen kifizetések, köztük a korrupcióra fordított pénzek itthon és világszerte már eddig is jelentősen megcsapolták a vállalkozások legális bevételeit. A válság növelheti ezek mértékét. A tömeges elbocsátások nyomán ugyanis gyakran hetekbe-hónapokba is telik, mire cégen belül rendezik például a pénzügyi jóváhagyási jogosultsággal összefüggő szervezeti változásokat.

Egy közelmúltbeli amerikai felmérés szerint az ottani vállalkozások bevételének átlagosan a 7 százalékát csalják el ilyen vagy olyan módon. Az összeg együttvéve megközelítheti az évi ezer milliárd dollárt is. Az egyik legtipikusabb elkövetési mód éppen a foglalkozás körében elkövetett csalás, amely akár éveken keresztül is folyhat, mielőtt felfedezik.

A tengerentúlon leggyakrabban korrupciós ügyekben tűnnek el vállalati pénzek, ezek az esetek 27 százalékában fordulnak elő, de a cégeknek a legtöbbe mégis a pénzügyi jelentések körüli csalások kerülnek, 100 ilyen eset „ára” elérheti a 2 millió dollárt is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva