Hírek

2009.08.16. 08:35

Csökkentek a tőzsdei nyereségek a héten - Ötödik kedvező hét

Ötödik egymást követő héten zárt nyereséggel a Budapesti Értéktőzsde pénteken, ám az előző hetek 3-4 százalékot meghaladó emelkedése után kisebb, 1,41 százalékos erősödést könyvelhetett el a 18.071,42 ponton záró BUX részvényindex. A piacot hosszú ideje domináló, és továbbra is nagy forgalmat bonyolító OTP mindössze 2,58 százalékot erősödött, az előző hét több mint 12 százalékot meghaladó emelkedésével szemben.

MTI Eco

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2,8 százalékos növekedéssel 1.866,57 pontra emelkedett a héten. A budapesti tőzsde meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtott az elmúlt öt kereskedési napban.

A részvényindex hétfőn a nemzetközi pesszimizmus ellenére is szárnyalni tudott, amit néhány elemző már annak jeleként tudott be, hogy a befektetők nagy számban zárhatták az árfolyamcsökkenésre játszó, úgynevezett short pozícióikat.

A következő kereskedési napon talán éppen ezért már jelentős, mintegy 4 százalékos esést szenvedett el a BUX. Az Egyesült Államokból érkező kedvezőtlen adatok miatt valamennyi vezető magyar részvény napi minimum értékén zárt, az OTP pedig 5,76 százalékot zuhant a bankpapírok piacán tapasztalható erőteljes negatív befektetői hangulat miatt.

A hét harmadik kereskedési napjára aztán visszatért az általános piaci optimizmus, "szinte minden befektető" az OTP-re fókuszált, aminek köszönhetően a bankpapír régiós, illetve a nyugat-európai versenytársait is leelőző mértékben, 5,15 százalékkal drágult.

Az emelkedés útjába csütörtökön sem állt semmi, az OTP ismét napi maximumán, 3,40 százalékos emelkedéssel zárt. A tőzsdét végül az elbizonytalanodó befektetői hangulat és a tengerentúlról érkező kedvezőtlen gazdasági adatok "lökték mélybe" a hét utolsó napján. Az eladói nyomás felülkerekedése elsősorban az amerikai fogyasztói hangulatot tükröző Michigan-mutató romlásának volt betudható.

Az OTP csütörtökön éjfélkor közzétett gyorsjelentése negatív piaci hangulatba érkezett, amelyben már nem tudott vételi utánpótlást adni.

Elemzők szerint a magyar bankpapír árfolyamát a piaci pesszimizmus és nem a gyorsjelentés - egyébként kedvező - adatai vetették vissza. A magyar bankcsoport 2009 első félévében 84,02 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami 35 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakától.

A második negyedévi adózott profit 41,73 milliárd forint, 4 százalékkal kisebb, mint az első negyedévi. Kimagasló értéket ért el a héten a Budapesti Értéktőzsde iránti fokozódó befektetői érdeklődés. A BUX papírjaival való kereskedés minden nap jelentősen felülszárnyalta az átlagosnak számító 20 milliárd forintot, a részvények forgalma 199,13 milliárd forint volt.

A tőzsde két héttel ezelőtti forgalma 142,25 milliárd forintra, míg egy héttel ezelőtti forgalma 155,97 milliárd forintra rúgott.

A teljes forgalom 86,31 százalékát a 171,86 milliárd forintos forgalmat bonyolító OTP adta, míg a Mol részvényei 3,77 százalékkal, a Richter részvényei 4,21 százalékkal, a Magyar Telekom részvényei pedig 2,12 százalékkal részesedtek a heti forgalomból. A vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az elmúlt héten.

A Mol árfolyama 0,75 százalékkal 13.500 forintra emelkedett a hét folyamán. Az OTP részvények ára 2,58 százalékkal 4.614 forintra nőtt. A Magyar Telekom árfolyama 2,06 százalékkal 694 forintra erősödött. A Richter 0,55 százalékkal 36.200 forintra esett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva