Hírek

2009.08.17. 12:48

Dobozos jégkrémek - Ugyanannyi levegőt kapunk, mint fagyit

Európa legrégebbi és legnagyobb befolyással rendelkező fogyasztóvédelmi magazinja, a német Stiftung Warentest felmérése a dobozos vanília jégkrémeket hasonlította össze.

Stiftung Warentest

A legmeglepőbb eredményt a jégkrémek levegőtartalmának mérésekor tapasztalták: a legtöbb jégkrém térfogatának fele levegő. A Stiftung Warentest fogyasztóvédelmi lap júniusi számában tette közzé felmérését a dobozos vanília jégkrémekről. 22 terméket vizsgáltak, köztük több Magyarországon is forgalmazott nemzetközi márkát.

A felmérés során értékelték az ízesítéshez használt anyagokat, a tejszíntartalmat, a csomagolást, a termékismertetőt, vizsgálták a mikrobiológiai jellemzőket és a termék levegőtartalmát. Az érzékszervi vizsgálat során a termék kinézetét, ízét és állagát tesztelték. Az érzékszervi vizsgálat 40 százalékot képvisel az összesítésben, az ízesítő minősége 25 százalékot, a mikrobiológiai jellemzők 20 százalékot, a termékleírást 10 százalékot, a csomagolás pedig 5 százalékot.

A legjobb 2,2-es pontszámot is a Häagen-Dazs vanília jégkrémje kapta, „Jó” minősítéssel. A második legjobb termék 3,5-es pontszámával még éppen belefért a „Kielégítő” kategóriába. Az őket követők pontszámuk alapján viszont már csak a „Megfelelő” kategóriában kaptak helyet. A szöveges értékelés szerint a Häagen-Dazs Vanília tartalmas, finom, a legmagasabb tejszíntartamú, és növényi zsíradékot egyáltalán nem használnak gyártása során. Az ízt vaníliakivonat adja, nem tartalmaz aromát vagy színezéket, ezzel együtt a legdrágább jégkrém volt a vizsgáltak közül.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva