Hírek

2009.08.04. 14:43

Elálmosodott? - Az autója jobban tudja

A Daimler kutatói kísérletet végeztek, amelynek során azt figyelték, hogyan lankad a sofőrök figyelme egy hosszú, unalmas autóút során. A jelek szerint az autóvezető sokszor éberebbnek hiszi magát, mint amilyen valójában.

VG Online

A böblingeni Daimler gyár csapata önkénteseket kért fel arra, vezessenek négy órán keresztül. Hogy az út még unalmasabb legyen, nem beszélgethettek, és nem hallgathattak rádiót. A kísérlet ideje alatt rögzítették agytevékenységüket és szívműködésüket.

Emellett szabályos időközönként megkérdezték tőlük, mennyire érzik ébernek magukat. A tesztet kiegészítették egy hangérzékelési feladattal: a sofőröknek egy gombot kellett megnyomniuk, amint egy bizonyos zajt meghallottak – írja a NewScientist nyomán a VG Online.

Az eredmény szerint a sofőrök minden mérési kritérium szerint egyre fáradtabbak lettek a négy óra alatt. Ugyanakkor az utolsó órában saját érzésük szerint éberebbek voltak, mint amit a tesztek igazoltak. A cég munkatársai szerint ez a tény hangsúlyozza az autókba épített elalvásjelzők fontosságát. A gépesített teszt ugyanis reálisabb képet adhat, mint az autóvezető saját meggyőződése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva