Hírek

2009.08.04. 16:00

Emelkedő tőzsde, izmosodó forint

Az elmúlt hetekben kilőtt a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX. A hétfői kereskedést 600,57 pontos, 3,48 százalékos emelkedés után 17880,62 ponton zárta. A napi forgalom 26,8 milliárd forint volt. Emellett tegnap a délutáni órákban a forint átlépte a lélektani határnak tartott 265 forintos euróárfolyamot, és egészen 264,45 forintig erősödött.

Vertetics Ádám

Nemzetközi trendek mozgatják a forintot – állítja a szakértő

 

Forián Szabó Gergely, a Pioneer alapkezelő elemzője szerint a forintot nem a hazai események mozgatják, hanem az árfolyam mozgásában a globális trend figyelhető meg. Ha gyengül a dollár, akkor a régió devizái felerősödnek.

 

A déli órákban volt egy nagyobb gyengülés az amerikai valuta piacán, és ez látszott a hazai fizetőeszköz európai közös valutával szembeni árfolyamán.

 

Az elemző szerint a forintot hosszabb távon is a nemzetközi trendek mozgathatják, így ha a dollár tovább gyengélkedik, akkor az a hazai fizetőeszköz további erősödése irányába hathat. A szakértő véleménye szerint közép-hosszú távon a 270 plusz-mínusz 20 forintos sávban mozoghat a forint euróval szembeni árfolyama.

 

 

Az elmúlt hónapok teljesítménye a pesti parketten

 

Az idei év első kereskedési napján, január 5-én 12818,73 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde. Ezután egészen az idei mélypontnak számító március 12-i 9461,29 pontos értékig süllyedt az index. Ezt követően a BUX előbb lassú emelkedésbe, majd száguldásba kezdett, és a hétfői záróár már majdnem duplája volt az idei mélypontnak.

 

Az év első hét hónapjában a pesti parkett teljes forgalma 2777,55 milliárd forint volt, ennek majdnem 66 százalékát – 1879,37 milliárd forintot – az OTP részvényekkel való kereskedés adta. Jelentős forgalomról számolhatott még be a Mol, a Richter, a Magyar Telekom és az EGIS is. Az öt vezető részvény a parkett teljes forgalmának több mint 98 százalékát adta.

 

Azonban a fenti adatokból is látható, hogy a pesti parkett teljesítményét alapvetően a legnagyobb hazai bank teljesítménye befolyásolta, amely hétfőn áttörte a lélektani határnak számító 4000 forintos árfolyamot, és 2,45 százalékos emelkedés után 4097 forinton zárt.

 

Elemzői várakozások

 

A lapunk által megkérdezett elemzők egyet értettek abban, hogy a jelenleg a budapesti tőzsdén tapasztalható rali alapvetően nemzetközi folyamatoknak köszönhetőek. A márciusi nagy esések legfőbb oka a túlzott pesszimizmus volt, így a becsléseknél alacsonyabb gazdasági visszaesés elég volt ahhoz, hogy a pénz újra a piacokra áramoljon.

Loncsák András, az Aegon Befektetési Zrt. elemzője szerint a fellendülés a feltörekvő piacok irányában növekvő bizalomnak is köszönhető.

 

Az elemző szerint az elmúlt negyedév likviditás által vezérelt volt, éppen ezért fundamentális oldalról törékeny. A rali még akár több hónapig is folytatódhat, de egy nagy negatív hír bármikor megfordíthatja.

Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. szakértője szerint a fellendülés legfőbb oka az, hogy a piacok hisznek abban, hogy a gazdasági fellendülés már 2010-ben elkezdődhet. Az elemző véleménye szerint, mivel minden eszközosztály egyszerre növekedik, így a közeljövőben várható egy kismértékű korrekció, de hosszú távon marad a felívelő trend.

 

Első féléves jelentések

 

A BÉT vezető vállalatai a hónapban hozzák nyilvánosságra gyorsjelentéseiket, közülük három már a héten beszámol. Az elemzők véleménye szerint egy esetlegesen rosszabb gyorsjelentési szezon eltérítheti pár napra a pesti parkettet, de a nemzetközi trendek maradnak a hangsúlyosak.

 

A pesti parkett vezető részvényei közül elsőként ma hozza nyilvánosságra gyorsjelentését a gyógyszeripari óriásként számon tartott Richter. A Concorde elemzése szerint a gyógyszergyártó első féléves konszolidált nettó eredménye 6,32 milliárd forint lesz, ami több mint a duplája a tavaly január-júniusi időszakra jelentett 2,91 milliárd forintnak. Az elemzők szerint a kimagasló eredmény fő okai a vállalat fő értékesítési piacainak számító FÁK országok beinduló emelkedése, valamint az első negyedévben tapasztalt készletleépítéseket követő készletfeltöltések.

 

A vezető cégek közül másodikként az EGIS hozza nyilvánosságra gyorsjelentését szerdán, a piac zárása után. A Concorde Értékpapír Zrt. várakozásai szerint a gyógyszercég kilenc hónapra vonatkozó nettó eredménye (a cég üzleti éve novemberben zárul) 1,97 milliárd forint lesz, ami 14 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában jelentett 2,28 milliárd forint. A szakértők a romló eredményt a cég fő értékesítési területeinek számító orosz és ukrán piacok gyengélkedésével magyarázzák, de hozzáteszik, hogy a következő negyedévben várhatóan már újra növekedésnek indulnak ezek az értékesítési csatornák.

 

Csütörtökön hozza nyilvánosságra féléves gyorsjelentését a Magyar Telekom. A Concorde elemzői 22,2 milliárd forintos nettó eredményre számítanak, ami 16,9 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakára jelentett 26,7 milliárd forintnál. A helyzet azonban nem ennyire rossza a telekommunikációs cégnél, mivel ha az elmúlt év azonos időszakában befolyó egyszeri 8,5 milliárd forintos bevételtől eltekintünk, akkor máris csak 2,3 százalékos a csökkenés. Az elemzők szerint a visszaesés legfőbb oka a hang alapú szolgáltatások visszaesése. A TV előfizetési ajánlatok sikeres termékek, azonban ez nem elegendő a negatív hatások ellensúlyozásához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva