Hírek

2009.08.13. 19:42

Hess-évforduló: menetelés helyett most már tüntetnének

Hiába tiltotta be a rendőrség a sokadik Rudolf Hess emlékmenetet is, mert a szervezők ezúttal tüntetést jelentettek be. A jogvédők a törvényességet féltik.

AS Network - Vég Márton

A tizedik bejelentett neonáci megmozdulást sem hagyta jóvá szombatra a rendőrség, ám indoklást nem fűzött a döntéshez. „A Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyülekezési jogról szóló törvény alapján megtiltotta a 2009. augusztus 15-re magánszemély által bejelentett 10. demonstrációt, mely a Béke Mártírja emlékmenet elnevezéssel került volna megrendezésre” – közölte tömören a rendőrség. Vagyis a hetek óta beharangozott Rudolf Hess Emlékmenetet hivatalosan is betiltották.

Ugyanakkor a szervező NS Front hamar reagált a történtekre és tegnap
Nemzeti Munkáspárt néven tüntetést jelentett be a rendőrségnek szombat
délután 16 órára a budapesti Tabánba, ahol ugyanazok a hazai és külföldi
szónokok fognak beszélni, mint akik a menetelés előtt beszéltek volna. A
tüntetés után pedig Rudolf Hess emlékkoncertet is tartanak. „Szomorú hír,
de a demokraták újra azt tették, ami miatt igazán szeretjük őket,
beletörölték a törvénykönyvbe a lábukat” – olvasható az NS Front interneten terjesztett közleményében.



Kérdéses azonban, hogy a rendőrség pontosan mi alapján tilthatja majd be a tüntetést is, hiszen a korábban hivatkozott gyülekezési törvény szerint csak két okból tehet ilyet: ha annak megtartása „a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható”. Mindkét indoklás teljesen értelmetlen a neonáci menettel és a tüntetéssel kapcsolatban. Valamint azt sem lehet előre megjósolni, legfeljebb csak sejteni, hogy a szombati események megvalósítanak-e konkrét bűncselekményt. A szónoklatok szövegét sem kell előre benyújtani, így szintén csak feltételezni lehet, hogy olyan beszédek hangzanak el, amelyek másokat sértenek.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerint azonban mindez egy egyszerű jogi megítélésű helyzet, mert egy percig nem lehet kétséges, hogy aki náci ideológiát hirdet, az mások jogaira és szabadságára tör.



„Nem volt példa arra 1998 és 2002 között, hogy ilyen szélsőséges és elfogadhatatlan eszméket valló csoportosulások látványosan masírozzanak Magyarországon” – hangsúlyozta Szijjártó Péter. A Fidesz elnöki stábjának vezetője hozzátette: normálisan működő erős kormány és annak rendőrsége fél perc alatt tilt be ilyen rendezvényeket. Szerinte is „jó lenne, ha nem ismétlődne meg az az esetet, amikor a rendőrség biztosította egy ilyen demonstráció megtartását a Budai Várban, és utána az MSZP nem kérte ezt számon a rendészeti miniszteren”.
Jogvédők mindenesetre igen különös megoldást javasoltak a rendőröknek.



A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a hatályos jogszabályok
alapján a rendőrség nem tilthatta volna meg előzetesen a neonáci
felvonulást, és a tiltó határozatokat a bíróság sem hagyhatta volna
helyben, mert a rendelkezésre álló információk szerint egyik ehhez
szükséges feltétel sem látszik megvalósulni. „A hatályos szabályoknak
megfelelő megoldás az lett volna, ha a rendőrség a tiltott önkényuralmi
jelképek viselése miatt demonstrációt annak megkezdése után haladéktalanul feloszlatja, és erre előzetesen figyelmezteti a bejelentőket” – fogalmaztak a jogvédők. Ugyanakkor az antifasiszta szervezetek mindenképpen megrendezik a Városháza parkba meghirdetett tiltakozó demonstrációt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva