Hírek

2009.08.28. 12:46

Japán még nem menekült meg

Japánban rekord magasnak számító, 5,7 százalékot ért el a munkanélküliség, miközben szintén rekord ütemben csökkennek a fogyasztói árak.

BBC News - VG Online

A japán vállalatok tovább folytatják dolgozóik elbocsátását, noha a gazdaság ismét növekedésnek indult a recesszió után – jelenti a BBC. Idén júliusban 3 590 000 japánnak nem volt munkája, egy millióval többnek, mint tavaly júliusban.

Taro Aso miniszterelnök számára csapást jelent az a tény, hogy a küszöbönálló parlamenti választások előtt a munkanélküliségi ráta a legmagasabb szintet érte el a második világháború óta.

Április és június között 0,9 százalékkal növekedett az ország gazdasága, de a most közölt számok kételyeket vetnek fel a kilábalással kapcsolatban. A Mizuho Investors Securties elemzője szerint a legutóbb tapasztalt pozitív változás az állami költéseknek köszönhető, azt nem önerőből teljesített a japán gazdaság.

A munkanélküliség mellett deflációs nyomás nehezedik az ország gazdaságára. A fogyasztói árak júliusban 2,2 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ez a legnagyobb ütemű zuhanás, amelyet valaha mértek Japánban, ráadásul az elemzők további esésre számítanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva