Hírek

2009.08.11. 10:19

Legyőzte a világot a BUX, uralkodott az OTP

Tegnapi teljesítményével nemcsak a régiós versenytársakat, hanem szinte az egész világot maga mögé utasította a Budapesti Értéktőzsde első számú indexe.

VG

A BUX ugyanis 3,68 százalékos szárnyalás után tízhavi csúcsára emelkedett, ezzel egyben egy lélektanilag fontos mérföldkövet, a tavaly október eleje óta csak alulról szemlélt 18 ezres szintet is áttörte. A 18 475 ponton záró BUX-nál tegnap csupán a 6,43 százalékot emelkedő bolgár részvényindex teljesített jobban a világ 89 fontosabb részvénypiaci mutatója közül a Bloomberg hírügynökség adati szerint.

A BUX szárnyalása ezúttal nem írható a pozitív globális befektetői hangulat számlájára, hiszen az amerikai tőzsdeindexek a negatív tartományban kezdték a kereskedést tegnap, s a nyugat-európai mutatók is inkább estek, a BUX régiós társai pedig – a bolgár index kivételével – csupán kismértékben emelkedtek.

Nemcsak a BUX emelkedése, hanem a parkett forgalma is kiugró volt, majdnem 32 milliárd forint értékben bonyolítottak le ügyleteket a pesti tőzsdén. A forgalom nagy részét szokásos módon az OTP uralta, a bankpapírral több mint 24 milliárd forint értékben születtek kötések, a részvény árfolyama pedig 5,44 százalékot emelkedve 4743 forinton, több mint tíz hónapos csúcson zárta a napot. A hét hátralévő részének legfontosabb tőzsdei eseménye feltehetőleg az OTP gyorsjelentésének pénteki közzététele lesz.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva