Hírek

2009.08.19. 00:00

Már csak Bajnai segíthet a kórházakon

Legkésőbb szeptember elején fogadja a kormányfő a Magyar Kórházszövetség képviselőit – tudta meg a Világgazdaság.

VG

Azért kértek találkozót Bajnai Gordontól, mert az egészségügyi miniszterrel folytatott tárgyalások során kiderült: Székely Tamásnak szűk a mozgástere, így nem tudta megígérni, hogy kipótolják az idei gyógyítási kasszát.

Pedig az új finanszírozás megnövelte a forráshiányt, a kórházi beavatkozások 30 százalékáért ebben a hónapban – az elvárt 150 ezer forintos alapdíj helyett – csupán 53 ezer forintot utal az egészségbiztosító.

 

Ez katasztrofális helyzetbe hozza a betegellátást – mondta Varga Ferenc, a szövetség elnöke, aki szerint tűzoltásként ki kellene fizetni a kórházaknak a válság miatt zárolt 13,5 milliárd forintot.

Nincs már tartalékuk az intézményeknek – jelentette ki Erős András, a váci Jávorszky Ödön Kórház főigazgatója. Intézményében az olcsóbb gyógyszerek és segédanyagok beszerzésével, az ésszerű várólisták bevezetésével, a 12 VIP-szobáért kért napi 6-12 ezer forinttal már megtették a tőlük telhetőt, de ez nem kompenzálja a drasztikusan lecsökkent tb-bevételt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva