Hírek

2009.08.31. 09:28

Mennyibe kerülhet az ingyenes bankszámla?

Nem árt gondosan átböngészni a havi díj nélküli lakossági folyószámla-konstrukciók kondíciós listáit, hiszen egyetlen feltétel nem teljesítése is komoly kiadással járhat a költségein spórolni kívánó ügyfélnek. Az ilyen jellegű termékeket ráadásul nem felebaráti szeretetből kínálják a bankok, hiszen leginkább a magas jövedelmű ügyfeleknek kedveznek velük.

VG Online

A számlavetetési díj nélküli folyószámlák sorát a Citibank nyitotta meg tavaly márciusban, a „Nulla forintos” névre keresztelt konstrukciójával, és nem is minden eredmény nélkül, hiszen az azt használó ügyfelek száma – Batara Sianturi vezérigazgató korábbi nyilatkozata szerint – meghaladja a húszezret.

A nulla forintos számlavezetési díjnak ugyanakkor a Citinél is ára van: a TOP névre keresztelt változatnál a díjmenteség feltétele legalább havi 150 ezer forintos havi jóváírás, ennek hiányában az ügyfélnek az adott hónapban 3500 forintos számlavezetési díjjal kell kalkulálnia.

A konkurens, szintén ingyenes számlavezetést kínáló szolgáltatók szaporodásával ugyanakkor a Citibank a közelmúltban tovább csiszolt a konstrukción, hiszen a jegybanki alapkamatot követő, magas látra szóló kamatot is kínál a terméken belül. A jelenleg 5,5 százalékos látra szóló kamatra viszont csak azok a kliensek számíthatnak, akiknek a napi egyenlege folyamatosan eléri a 300 ezer forintot, és TakarékPlus számlát igényelnek, amelyre a 300 ezer forintot meghaladó egyenlegrészt átvezettetik.

A Citi most nyereményjátékkal is igyekszik fenntartani az érdeklődést a lakosági folyószámla-konstrukciói iránt: ha az ügyfél Nulla forintos, vagy egyéb számlát nyit szeptember 10-ig, és a legpontosabban megtippeli a monzai F1-futam leggyorsabb versenykörét, akkor egy Fiat 500-assal lesz gazdagabb. (A részvétel további feltétele viszont, hogy a játék időszakában legalább 100 ezer forint érkezzen a számlára.) A Citibankon kívül jelenleg öt szolgáltató kínál ingyenes számlavezetést lakossági ügyfeleinek, hasonló elven és megkötésekkel.

Az Erste Bank egyszerre több vasat is tart a tűzben: az aktív bankhasználatot kedvelő kliensekre méretezett Szorgos számla tulajdonosainak például abban az esetben nem kell számlavezetési díjra számítaniuk, ha havonta három csoportos beszedési megbízást és ugyanennyi netbankos átutalást indítanak. Ha mindez megvan, akkor havi egy ingyenes ATM-készpénzfelvét is is jár az ügyfélnek.

A megtakarítási számlaként funkcionáló Komfort Takarékszámla vezetése szintén díjmentes: emellett az Erste Online csomagnál is elérhető a díjmentesség, ám ehhez legalább hárommillió forintot kell tartania a számlán a kilensnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva