Hírek

2009.08.22. 13:41

Négy biztonsági őr a romagyilkosságok feltételezett elkövetői közt

A rendőrségi akció során két biztonsági őrt - a debreceni K. Istvánt és testvérét - a Perényi 1.-ből, két másik, hajdú-bihari illetőségű biztonsági őrt a fölötte lévő Karaoke bárból vitték el, egy személyt pedig barátnője közeli, Bethlen utcai lakásából - tudta meg az MTI.

MTI - hvg.hu

A rendőrségi akció során két biztonsági őrt - a debreceni K. Istvánt és testvérét - a Perényi 1.-ből, két másik, hajdú-bihari illetőségű biztonsági őrt a fölötte lévő Karaoke bárból vitték el, egy személyt pedig barátnője közeli, Bethlen utcai lakásából - tudta meg az MTI. Barabás Zoltán, a sörözőt bérlő vállalkozó az MTI érdeklődésére szombaton elmondta: a biztonsági őrök alkalmi munkavállalói könyvvel, hétvégéken dolgoztak a vendéglátóhelyeken, amikor azok hajnalig vannak nyitva.

Barabás Zoltán szerint mindkét egység "nyugodt helynek" számít, soha semmilyen rendbontás nem volt náluk, ez egyfajta biztonságot is adhatott az ott dolgozóknak. Maguk a biztonsági őrök - akikkel Barabás Zoltán elmondása szerint csak akkor találkozott, amikor néha benézett, hogy rendben mennek-e a dolgok - tisztességesen dolgoztak, panasz nem volt rájuk, a vendégek jól ismerték őket, adott esetben bizalommal fordultak hozzájuk.

Bencze József országos rendőr-főkapitány a szombat reggeli Nap-keltében elmondta: ki meri jelenteni, hogy a hazai kriminalisztika történetében egyedülálló gyilkosságsorozat elkövetői a péntek hajnalban elfogottak. A tizenhat helyszínen végrehajtott házkutatás során, a helyszíni szemléken, valamint a gyilkosságok helyszínén lefoglalt bizonyítékok alapján négy személyt őrizetbe vettek és gyanúsítanak, előzetes letartóztatásukról hétfőn dönt a bíróság. A gyanúsítottak Hajdú-Bihar megyei, illetve debreceni, 28 és 42 év közötti férfiak - tette hozzá.

Az elkövetők biztosan nem aludtak nyugodtan, de már tervezték a következő bűncselekményeket - mondta Bencze József, hozzátéve: személyük a kislétai bűncselekmény elkövetését követően került a rendőrség látókörébe, a rendőrök tehát nem vártak a következő bűncselekmény elkövetéséig.

A gyanúsítottakat péntek hajnalban, 2 óra 15 perckor állították elő a debreceni szórakozóhelyekről. A négy férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozása eredményeként fogták el, így senki nem kapja meg a százmillió forintos nyomravezetői díjat. A négy férfit őrizetbe vették, kihallgatásuk folyamatban van. A hvg.hu úgy tudja: a sorozat részeként kezelt tarnadobi merényletet nem e csoport tagjai követték el.

Mind a négy férfi tagadta a bűncselekmények elkövetését - tájékoztatták P. Zs. 30 éves és K. Árpád 42 éves gyanúsítottak védői az MTI tudósítóját. A bíróság a szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok és az eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye miatt rendelte el a négy férfi előzetes letartóztatását. Az előzetes letartóztatást szeptember 23-áig rendelte el a bíróság. Az egyik gyanúsított, Cs. I. tudomásul vette az ítéletet, a többiek fellebbeztek, így a bírósági döntés nem jogerős.

A romák még nem nyugodtak meg

Vegyes érzelmekkel fogadták a romák az érintett településeken azt a hírt, hogy a rendőrség őrizetbe vette a romák elleni támadássorozat elkövetőit, attól tartanak ugyanis, hogy még nem sikerült az összes elkövetőt elfogni. Balogh Mihály, a tiszalöki cigány önkormányzat elnöke az MTI-nek szombaton azt mondta: a helyi és a környékbeli cigányok jó része csak a televíziós híradókból értesült arról, hogy Debrecenben elfogták a sorozatgyilkosságokkal gyanúsított férfiakat, ezért fenntartásokkal fogadta a hírt. A Szabolcs megyei kisvárosban április 22-én este lőtték agyon a munkába igyekvő 54 éves Kóka Jenőt.

A kisebbségi vezető úgy fogalmazott: alapjában örülnek, hogy elfogták a gyilkosokat, de attól tartanak, a most őrizetbe vett férfiaknak további bűntársaik is lehetnek, és az sem zárható ki, hogy két banda követte el a támadásokat. Ezért - mondta -, még egy ideig éjjelente folytatják a járőrözéseket, mert félnek attól is, lehetnek követők.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke az MTI-nek azt mondta: Nagycsécsről és Tatárszentgyörgyről, illetve több olyan településről, ahol nagy számú roma él, azzal keresték meg a helybéliek, hogy fejezze ki a nevükben köszönetüket a rendőrségnek az eredményes munkáért.

A romák sérelmére elkövetett bűncselekményben a Nemzeti Nyomozó Iroda időközben 120 főre bővített külön egysége kilenc ügyben folytatott nyomozást. Az egyesített nyomozás adatai alapján a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg, 11 Molotov-koktélt dobtak be, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből. A bűncselekményekben összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Az ügyben hat embert állított elő rendőrség péntekre virradóra egy debreceni szórakozóhelyről, közülük négyet még aznap őrizetbe vettek. Előzetes letartóztatásukról vasárnap dönt a bíróság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva