Hírek

2009.08.31. 07:16

Nem tűrik a bankárok a szigort!

Több fronton is ellentámadást indítottak az európai pénzügyi szektor szervezetei az ágazatra vonatkozó szabályozások szigorításával szemben

VG

Nagy-Britanniában a bankszövetség, a befektetéskezelők szervezete és a biztosítói érdekképviselet éles hangon tiltakozott a pénzpiaci felügyeletet (FSA) vezető Adair Turner által felvetett „marxista” ötletekkel szemben.



Lord Turner egy interjúban azt mondta, hogy a bónu-szok korlátozásánál jóval drasztikusabb lépésekre – a tőkemegfelelési mutatók további szigorítására vagy akár egy globális Tobin-adó bevezetésére – is szükség volna ahhoz, hogy „megnyirbálják a társadalmilag hasznos méreten jelentősen túlnőtt pénzügyi szektort”

A szakma szerint az efféle ötletek – vagy pláne azok kivitelezése – csökkenti a londoni City versenyképességét, és csak a versenytársaknak (Frankfurt, Párizs stb.) használna.

Ugyanebből a megfontolásból csatlakozott a bírálók kórusához Boris Johnson londoni főpolgármester is, míg a brit pénzügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy az adópolitika kialakítása nem Lord Turner hatáskörébe tartozik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva