Hírek

2009.08.23. 17:33

Romagyilkosságok: Horogkeresztes tetoválása van két gyanúsítottnak

Előzetes letartóztatásba helyezték vasárnap a romák elleni gyilkosságsorozat négy gyanúsítottját. A férfiak tagadják, hogy elkövették volna a bűncselekményeket.

Éber Sándor

Mind a négy vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett férfi tagadja, hogy elkövette volna a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozatot – jelentette ki tegnap P. Zs. 30 éves és K. Árpád 42 éves gyanúsítottak védői. A Budakörnyéki Bíróság vasárnap a szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok és az eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye miatt rendelte el a négy férfi előzetes letartóztatását szeptember 23-ig. Az egyik gyanúsított, Cs. I. tudomásul vette az ítéletet, a többiek fellebbeztek, így a bírósági döntés nem jogerős. A fellebbezés miatti új tárgyalást várhatóan két héten belül tartják meg.

A 30 éves P. Zs meghatalmazott védője, Lőrincz Márton közölte az MTI-nek, hogy védencét egy rendbeli emberöléssel és több rendbeli emberölés kísérletével gyanúsítják, többek között a galgagyörki támadással. A védőügyvéd tájékoztatása szerint a bíróság szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok és az eljárás meghiúsítása miatt rendelte el védence ellen az előzetes letartóztatás, de mint mondta, ügyfelénél a bíróság szerint a bűnismétlés veszélye nem áll fenn.

A 42 éves K. Árpád kirendelt védőjének tájékoztatása szerint ügyfelét emberöléssel gyanúsítják, de a többi előzetes letartóztatásba került férfihoz hasonlóan tagadta a bűncselekmények elkövetését. Ruzsbaczy Nóra közölte, hogy hétfőn a rendőrség tovább folytatja a gyanúsítottak kihallgatását. A védő attól tart, hogy ügyfele vagy más gyanúsítottak családtagjait „retorzió érheti” a cigányság vagy más emberek részéről. Szerinte K. Árpád a többi gyanúsítotthoz hasonlóan „rendezett családi körülmények között élt”.

Cs. István, védője szerint ügyfele nem vett részt a gyilkosságokban, ő csak kishal ebben az ügyben.

A távirati iroda úgy értesült, hogy a négy gyanúsított közül kettőnek kirendelt védője van, míg a másik kettőt meghatalmazott jogi képviselő védi. Az egyik ügyvéd azt állítja, hogy védence azért került a rendőrség látókörébe, mert magyarkodott. Ha kiderül, hogy tevőlegesen részt vett a gyilkosságokban, akkor nem fogja vállalni a védelmét. A négy férfit rohamsisakos, gépfegyveres kommandósok kísérték a bíróságra vasárnap délelőtt. Mindegyik gyanúsított fején kámzsa volt, és golyóálló mellényt viseltek.

Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken jelentette be, hogy előző éjjel Debrecenben, a Perényi 1. sörözőben elfogták a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjait. Az előzetes letartóztatáshoz DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre állt. A házkutatások során 16 helyszínen foglaltak le Bencze szerint cáfolhatatlan bizonyítékokat és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatóak a bűncselekménnyel. Bencze hangsúlyozta, hogy a rasszista indíték látszik elsődlegesnek a romák elleni támadásokban. Az elfogott gyanúsítottak nyíltan vállalták rasszista nézeteiket, és egy szélsőjobboldali csoporttal is szorosabb kapcsolatot tartottak.

A gyanúsítottak között vannak olyanok a Bors értesülése szerint, akik a 90-es években részt vettek a debreceni zsinagóga frigyszekrényének felgyújtásában. A kopasz, kigyúrt férfiak a Szálasi Ferenc rohamcsapatáról elnevezett Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség nevű szervezet tagjai. Horogkeresztes tetoválása van két gyanúsítottnak is.

Az országos rendőrfőkapitány azt is közölte, hogy az elfogottak már a következő támadásokat tervezték Nógrád megyében, ezért csaptak le rájuk. Az egyik gyanúsított lakásában a Blikk szerint térképeket is találtak a következő akcióhoz, és a falu szélén lévő egyik ház be volt jelölve. A rendőrség a Perényi 1. söröző pult mögötti falából sörétes lőfegyvereket foglalt le, de a házkutatásoknál további fegyvereket találtak. Az egyik gyanúsított korábban hivatásos katona volt, és ő szerezte be a gyilkosságokhoz használt fegyvert. Lefoglaltak három terepjárót is, amelyeket  a támadások helyszínein a helybéliek látni véltek. A Nemzeti Nyomozó Iroda emberei állítólag egy teherautónyi bizonyítékot szállítottak Budapestre. A gyanúsítotti kör a későbbiekben még tovább szélesedhet. Fokozott ellenőrzést rendeltek el a romák lakta településeken, az eddigi rendőri jelenlétet fenntartják.


Thrasmetál dobos volt az egyik gyanúsított

A romák elleni támadások egyik gyanúsítottja, K. Árpád korábban debreceni Replika együttes dobosa volt. A thrash, extrém metált játszó zenekarban, melynek egyik alapító tagja volt 1994 és 1998 között játszott. K. Árpád később hangtechnikusként dolgozott Debrecenben. A Replika zenekar a honlapján közölte, hogy „mély megdöbbenéssel értesültünk a médiából arról, hogy a zenekar egyik régi tagja gyanúsítottként szerepel a romagyilkosságokkal kapcsolatos bűnügyben”. A zenekar teljes mértékben elhatárolja magát az említett személy által vélhetően elkövetett bűncselekményektől, egyben mélységesen elítéli azokat.

Nem volt ellenállás a sörözőben

A rendőrség nem szólította fel a üzemeltetőt, hogy függessze fel a nyitva tartást, így ismét megnyitották a nagyközönségnek szombat este azt a két debreceni belvárosi klubot, ahol elfogták a roma-gyilkosságok gyanúsítottjait.

A rendőrségi akció során két biztonsági őrt – a debreceni K. Istvánt és testvérét – a Perényi 1. sörözőből, két másik, hajdú-bihari illetőségű biztonsági őrt a söröző felett lévő Karaoke bárból vitték el. Az ötödik gyanúsítottat pedig barátnője közeli, Bethlen utcai lakásából állították elő.

A Perényi utcai szórakozóhelyről előállítottak, majd kihallgatása után el is engedtek egy hatodik embert is. F. Éva rendezvényszervezőként dolgozott a klubban, ő feltehetően tanúként szerepel majd a későbbiekben az ügyben.

Barabás Zoltán tulajdonos elmondása alapján a biztonsági őrök alkalmi munkavállalói könyvvel, hétvégéken dolgoztak a vendéglátóhelyeken, amikor azok hajnalig vannak nyitva. Szerinte mindkét szórakozóhely nyugodt helynek számít, soha semmilyen rendbontás nem volt náluk, ez egyfajta biztonságot is adhatott az ott dolgozóknak.

„A kidobóemberek tisztességesen dolgoztak, panasz nem volt rájuk, a vendégek jól ismerték őket, adott esetben bizalommal fordultak hozzájuk” – mondta a vállalkozó. Mások elmondása szerint az elfogottak nem viselkedtek erőszakosan, sőt inkább az „udvarias” jelző illett a ténykedésükre.

Egy szemtanú szerint az elfogáskor a gyanúsítottak semmilyen ellenállást nem fejtettek ki. Mielőtt a kommandósok behatoltak, civil ruhás rendőrök vegyültek el a vendégek között, s ők adtak jelt az akcióra. Mindenkit hasra fektettek – köztük civil ruhás rendőröket is –, ez a helyzet mintegy 10 percig tartott. Először a nőket engedték ki a sörözőből, közülük többen hisztérikus sikoltozásban törtek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva