Hírek

2009.08.26. 07:00

Sokkal többet hagyunk a patikában

Három év alatt több mint 70 százalékkal nőtt a lakosság vényköteles gyógyszerekre fordított kiadása – derült ki a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) felkérésére készült felmérésből.

Világgazdaság

Szakemberek szerint ennek fő oka az orvosságokhoz adott tb-támogatás csökkentése, ami – a kereslet elapadásával – oda vezet, hogy a betegek gyakran nem váltják ki a felírt szereket. A kamara ellenzi azt is, hogy a kormány megvonja a kis forgalmú patikák működési támogatását, hiszen így több száz gyógyszertár kényszerülne bezárásra.

Horváth Tamás, az MGYK elnöke tapasztalatból állítja: a fizetőképes kereslet csökkenése miatt gyakran nem váltják ki a betegek a doktor által felírt szert, vagy felezik az elrendelt dózist. Ám ez súlyos következményekkel járhat a gyógyulásra, sőt, a nem kellően kezelt betegség súlyosbodása miatt később többe kerül a gyógyítás a biztosítónak is.

Ezért az elnök azt reméli, nincs valóságalapja annak a hírnek, hogy jövőre 20 milliárd forinttal csökkentenék az egészségbiztosító gyógyszerkasszájának idei, 300 milliárdos előirányzatát, s annak sincs, hogy megvonnák a kis forgalmú patikák működési támogatását. Ez utóbbi miatt ugyanis 500-700 gyógyszertár mehet tönkre a 2400 közül, ami nem csupán a vállalkozó gyógyszerészek tragédiája lenne, de kockáztatná a kistelepülések lakosságának a gyógyszerellátását.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva