Hírek

2009.08.20. 11:54

Sólyom: bárcsak meghallanák István király intelmét a szomszédok

A kisebbségekben nem ellenséget, hanem értéket kell látni - hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön, a Hősök terén rendezett tisztavatáson.

MTI

"Bárcsak meghallanák és megszívlelnék István király intelmét a soknyelvű és sokszokású országról a szomszédos fiatal nemzetállamok" - mondta az államfő, hozzátéve: amíg ez nem történik meg, igénybe kell venni a kétoldalú kapcsolatok és a nemzetközi jog minden kisebbségvédő eszközét "nemzettársaink és a saját érdekünkben".

Az őshonos nemzeti kisebbségek kérdésének napirendre tűzéséhez fel kell használni Magyarország közelgő uniós elnökségét is - mondta Sólyom László, kiemelve, hogy az Európai Uniónak a kulturális nemzetek uniójává is kell válnia.

Változásra itthon is szükség van a cigányok és a többség viszonyában, az integrációban pedig mindkét félnek tennivalói és kötelességei vannak. "A befogadáshoz éppen úgy meg kell változnia a többségben lévőknek, mint a beilleszkedéshez a cigányoknak" - hangoztatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva