Hírek

2009.08.30. 15:42

Százmilliárd dollárért perlik a Lehmant a pénzintézet londoni felszámolói

Százmilliárd dollárt próbálnak peres úton behajtani a tavaly összeomlott amerikai Lehman Brothers bankcsoport egykori anyavállalatán a néhai pénzintézet londoni érdekeltségének felszámolói.

MTI Eco

A The Sunday Tines című vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint a londoni részleg csődgondnoki feladatait ellátó PricewaterhouseCoopers (PWC) néhány héten belül benyújtja a keresetet. Ezzel újabb, "elmérgesedett szakasza kezdődik" a hitelezők által folytatott nemzetközi csatának, amelynek célja a történelem legnagyobb vállalati összeomlása után hátramaradt milliárdos tartozások behajtása - írta a lap.

A Lehman Brothersnek összesen 613 milliárd dollár kötelezettsége volt, amikor tavaly szeptemberben összedőlt. A New York-i felszámolók "azóta is keresgélnek a romok között", megpróbálva kialakítani egy olyan rendszert, amely lehetővé teszi a hitelezői igények kielégítését és a pénz behajtását az adósoktól.

Az eljáró amerikai csődbíróság szeptember 22-ei határidőt szabott a hitelezői igények benyújtására. A várakozások szerint a Londonból érkező igény a legnagyobbak között lesz - írta a The Sunday Times.

A Lehman összeomlása súlyosan megrázta a terebélyesedő pénzügyi válságtól már addig is szorongatott globális bankrendszert, köztük a londoni Cityt, és általános piac pánikot okozott. A bankok a Lehman Brothers bukása után egyre kevésbé bíztak abban, hogy biztonsággal hitelezhetnek egymásnak, a finanszírozási költségek meredeken emelkedtek, és a reálgazdaságba áramló hitelezés is szinte leállt.

Mervyn King, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója nem sokkal később, vezető brit üzletemberek előtt tartott drámai hangvételű előadásában azt mondta: a brit bankrendszer az I. világháború kezdete óta nem volt olyan közel az összeomláshoz, mint a Lehman csődje után. King akkori szavai szerint az amerikai befektetési bank bukása "rendkívüli, szinte elképzelhetetlen események láncolatát indította el".

Ebben a helyzetben a brit kormány és a jegybank minden idők legnagyobb, kiegészítő elemeivel együtt összesen 500 milliárd fontos (155 ezer milliárd forintos) bankmentő programját indította el, amelynek keretében - évtizedek óta először - többségi állami tulajdonba kerültek brit nagybankok.

A Standard & Poor''s nemzetközi hitelminősítő Londonban nemrégiben kiadott elemzésében azt jósolta, hogy a brit bankrendszer tőkepótlása a hazai össztermék (GDP) 7-10 százalékába is belekerülhet; az Egyesült Államokban jó esetben 10, rosszabb esetben 20 százalékos GDP-arányos banki feltőkésítési költséget jósoltak a cég londoni elemzői.

Az S&P néhány hete, hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó intézkedéssel stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok nyomán a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a GDP-érték 100 százalékát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva