Hírek

2009.08.25. 10:15

Szeptembertől jönnek az óvoda-bölcsődék - Részletek

A gyes időtartamának és az óvodáztatás szabályainak jövő évi változása miatt bevezetik az egységes óvoda-bölcsőde intézményét a tízezer fősnél kisebb településeken. Ötéves kortól már tényleg kötelező az iskola-előkészítő, az intézmények pedig kötelesek felvenni minden 3 évesnél idősebb gyereket.

Népszabadaság

A törvény úgy rendelkezik: egységes óvoda-bölcsőde akkor hozható létre, ha a települési önkormányzat nem köteles bölcsődét működtetni, és a gyermekek száma nem teszi lehetővé az óvodai, illetve a bölcsődei csoport külön-külön történő megalakítását. Igaz, egy épületben eddig is működhettek, ha szervezetileg és szakmailag önállóak maradtak. Eltérő szabályok vonatkoztak a gondozónőkre vagy az étkeztetésre. Több mint száz ilyen intézmény alakult eddig, s ez a lehetőség nem szűnik meg – írja a Népszabadság.

A 2009 szeptemberétől szervezhető óvoda-bölcsődékben napi tízórás nyitva tartás esetén legkevesebb két óvodapedagógus, egy dajka és egy bölcsődei gondozó látja el a feladatokat. A gyerekeket kétéves kortól vehetik fel, a létszám nem haladhatja meg a húsz főt. Ebből legfeljebb tizenöt lehet óvodás korú és legfeljebb öt a háromévesnél fiatalabb - sorolja a szabályokat a főosztályvezető. A feltételeket részben a gyes megváltozott időtartamához, részben a társadalmi igényekhez igazították.

Szakemberek szerint ez a rendszer olcsóbb lenne az önkormányzatoknak. Csillag Márta kiemelte: minden önkormányzatnak magának kell eldöntenie, hogy az adott településen melyik intézménytípust lenne a legésszerűbb működtetni. A lényeg, hogy legyen hol elhelyezni a gyerekeket a gyes lejárta után. A főosztályvezető elmondta: számos önkormányzat érdeklődött az új intézménytípus iránt, a pontos adatok azonban egyelőre nem állnak rendelkezésükre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva