Hírek

2009.08.11. 10:36

Válság és a régiónk - Hogy állnak a bankok?

A régió hosszú távú kilátásain nem változtatott a válság – szögezte le a térség bankszektorát vizsgáló tanulmányában Debora Revoltella, az UniCredit csoport közép- és kelet-európai stratégiai elemzési vezetője.

VG

A banki penetrációban mutatkozó lemaradás és a jövedelmek gyors felzárkózásának lehetősége ugyanis továbbra is fennáll a térségben. A banki tevékenységet korlátozó legfontosabb tényező ma már a meglévő hitelek minősége, illetve a kihelyezendők által hordozott kockázat a térségben – állapítja meg az UniCredit.

A közép- és a kelet-európai bankszektorban 2008 végén 2455 hitelintézet működött, együttes mérlegfőösszegük meghaladta a 2100 milliárd eurót.

A legnagyobbak közül egyedül az OTP – amelyet régiós érdekeltségeinek együttes, 35,2 milliárd eurós mérlegfőösszege alapján a tanulmány a hetedik legfontosabb bankcsoportként rangsorolt – nem nyugat-európai tulajdonosi hátterű.

A legnagyobbnak – mérlegfőösszege alapján – tavaly az UniCredit bizonyult, a második és a harmadik helyre a Raiffeisen és az Erste Bank került. A listán rendre a KBC, a Société Generale, illetve az Intesa Sanpaolo következik, megelőzve az OTP-t.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva