Hírek

2009.09.14. 13:43

A bankkódex miatt távozik Felcsuti Péter?

Távozik posztjáról Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke, mert fontos kérdésekben nem ért egyet a szakmai szervezet néhány meghatározó tagjának véleményével.

MR1 - Kossuth Rádió

A banki magatartási kódex is komoly feszültségeket okozott a bankszövetségben – mondta Nyers Rezső főtitkár. A PSZÁF elnöke, Farkas Ádám szerint a bankok egymással és a hatóságokkal is sokat vitáztak a kódexről.

Lényegesen eltér Felcsuti Péter álláspontja a bankszakma egyes stratégiai kérdéseiben a Magyar Bankszövetség néhány meghatározó tagjának véleményétől, ezért az érdek-képviseleti szervezet elnöke lemonddott posztjáról.

Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MR Online-nak azt mondta, ő nem emelne ki egyetlen témát a szervezeten belüli, nagy vitákat kiváltó kérdések közül, de tény, hogy a banki magatartási kódex is komoly feszültségeket okozott. „A banki magatartási kódex kérdésében létrejött egy megegyezés a vezető lakossági bankok és a pénzügyi hatóságok között. Nyilván ebben is voltak viták a bankszövetség tagjai között, de több más ügyben is” – mondta Nyers Rezső. A bankszövetség főtitkára a banki magatartási kódex körüli ellentétekről azt mondta, nem gondolja, hogy csak ez vezetett a szervezet elnökének lemondásához.

Czirják Sándor, a bankszövetség elnökségének tagja az MR Online-nak azt mondta, Felcsuti Péter nem egyeztetett vele a lemondása előtt. Czirják Sándor a hétfőn bejelentett távozás okaként az előzőleg a Pénzügyminisztériumban folytatott tárgyalásokat valószínűsítette, de hozzátette, nincsenek hiteles információi az ügyben.

Felcsuti Péter lemondása előtt egy nappal jelentette be Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke, hogy aláírásra kész a banki magatartási kódex, amelyet a hatóság szeretne kiterjeszteni a lakossági hitelezéssel foglalkozó valamennyi intézményre. A PSZÁF elnöke az MTV A szólás szabadsága című műsorában azt is elmondta, a kódex a hitelezés egész folyamatát átfogja, beleértve a hitelekről adott információt, a szerződéskötés előkészítését, a hitel gondozását és a problémás hitelek kezelését.

Farkas Ádám szerint nagy viták zajlottak a kódex körül, személyesen Felcsuti Péterrel is, de szakmai alapokon folytatott, nagyon higgadt megbeszélések voltak, nem kell semmi drámaira gondolni – nyilatkozott a PSZÁF elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva