Hírek

2009.09.28. 11:45

A Gazprom büntetné a kevesebbet fogyasztókat

A Gazprom a kevesebb gázt importáló európai fogyasztói megbírságolására készül

VG Online

Ezt a Kommerszant című orosz üzleti lap jelentette hétfőn, egy, az orosz gázóriáshoz közelálló forrást kdézve. Az orosz gáz egyes európai nagyfogyasztói - főként Németország, Olaszország és Törökország - ugyanis kevesebb gázt importáltak eddig, mint amennyi a 2009.-es szerződéseikben szerepel, de továbbra is a szerződéses összegeket kell kifizetniük - írja a lap.

Az idei első félévben az európai országok 29 százalékkal 46 milliárd köbméterre csökkentették gázvásárlásaikat Oroszországtól és a helyzet nem sokat javult július-szeptemberben sem.

Egy piaci szereplő azt közölte a Kommerszanttal, hogy a külföldi vállalatok ellenzik bírság kifizetését a Gazpromnak az import mennyiségének csökkentése miatt.

Utalnak arra, hogy a Gazprom felfüggesztette a bírság kiszabását Ukrajnával szemben kevesebb gáz vásárlása címén a globális pénzügyi válság miatt. Sőt, maga Oroszország is csökkentette ez év elején a türkmén gáz vásárlását és nem fizetett bírságot.

Az európai országok azt is állítják, nincs arra sem garancia, hogy a gázfogyasztás növekszik 2010-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva