Hírek

2009.09.15. 07:39

A Jobbik mögött az MSZP állna? A többség ezt nem hiszi el

A megkérdezettek többsége nem hisz annak a feltételezésnek, hogy a Jobbik mögött az MSZP állna - derül ki a Progresszív Intézet felméréséből, amit a Népszabadság mai száma közöl.

Népszabadság

Tíz emberből hét szerint a szélsőségesség veszélyes jelenség, viszont van egy markáns réteg, a megkérdezettek közel negyede, amely határozottan tagadja ezt. A megkérdezettek fele látja úgy, hogy van ma olyan párt Magyarországon, amely szélsőséges eszméket képvisel; a nagy többség (68 százalék) a Jobbikot jelöli meg első helyen ilyen pártként - olvasható a Népszabadságban.

A megkérdezettek fele arra a kérdésre, hogy a Jobbik a következő választáson bejut-e a parlamentbe, igennel válaszolt. Ugyanakkor egy további kérdés nyomán az is kiderült, közel ugyanennyien (44 százalék) nem örülnének ennek a fordulatnak, míg 10-ből 3-an kifejezetten szeretnék, hogy a Jobbik a következő választás után parlamenti párt legyen.



Érdekes megfigyelni az egyes pártok szavazóinak álláspontját: a Jobbik és a Fidesz szavazói szerint egybehangzóan a kemény kifejezés illik legjobban a Jobbikra, míg az MSZP szavazói elsősorban szélsőségesnek látják.

Az elitellenességnek és az összeesküvés-elméleteknek a jelek szerint van határuk: a megkérdezettek többsége (55 százalék) nem hisz annak a feltételezésnek, hogy a Jobbik mögött az MSZP állna. Tízből mindössze egy válaszadó értett egyet ezzel az állítással.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva