Hírek

2009.09.18. 14:32

A T-rex is kicsiként kezdte

A tudósok eddig úgy gondolták, hogy a Tyrannosaurus rex jellegzetes testfelépítése (hatalma álkapocs, apró mellső lábak) az állat méretének növekedésével alakultak. Egy most felfedezett lelet azonban cáfolni látszik ezt az elképzelést.

TIME - VG Online

"Gyors lábakon futó álkapcsok" – így jellemző a Chicagói Egyetem professzora a T-rexet. A hatalmas ragadozó képes volt arra, hogy lesprintelje a prédát, amelyet rendkívüli méretű álkapcsával ragadott meg. Az állat jellegzetes vonása a csökevényes mellső láb, amiről eddig azt hitték, hogy az rex növekedésével nyerte el végleges méretét – írja a TIME.

Csakhogy ez valószínűleg nem igaz, erre utal az a 125 millió éves lelet, amelyet most mutattak be az amerikai és kínai kutatók. A Raptorex kriegsteininek nevezett állat testfelépítése pontosan olyan volt, mint a T-rexé, de súlya leszármazottjának csak századrésze.

A körülbelül embernagyságú dinoszaurusz a T-rexhez hasonlóan elsődleges fegyverként használhatta az álkapcsát. Ellentétben kortársával, a Velociraptorral, amely hosszú, erős karmú mellső lábaival ragadhatta meg az áldozatát.

A Raptorex ugyanakkor csak más, nagyméretű ragadozók kipusztulása után nyerhetett teret. Amikor ez megtörtént, a faj számára nem volt konkurencia rendkívüli ereje álkapcsának köszönhetően. Körülbelül 90 millió évvel ezelőtt a Földet már a Raptorex kései leszármazottja, a T-rex uralta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva