Hírek

2009.09.29. 16:04

Az IMF-hitel nehezíti a válságból való magyar kilábalást - véli a CEPR

Magyarországon és a többi IMF-kölcsönben részesült kelet-közép-európai országban a restriktív fiskális és monetáris politika megnehezíti a válságból való kilábalást – figyelmeztet most közzétett elemzésében a Center for Economic and Policy Research (CEPR).

Világgazdaság

A washingtoni székhelyű kutatóintézet hazánkban, Lettországban és Ukrajnában vizsgálta meg a nemzetközi hitelprogramok gazdaságpolitikai feltételeinek a hatását.

A szakértők következtetése szerint a kormányokra erőszakolt (illetve részben önként vállalt) fiskális szigor és megszorító monetáris politika erősíti a ciklikus hatásokat s jelentősen korlátozza a gazdaságélénkítés lehetőségeit.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az IMF-től kapott pénz jó része lényegében transzfer az adófizetők zsebéből a kormányok által megtámogatott nyugati bankokhoz – fogalmaz Mark Weisbrot, a CEPR társigazgatója.



Magyarországon az IMF-hitelegyezmény eredetileg 2,5 százalékos GDP-arányos deficitet irányzott elő 2009-re, ám a gazdasági visszaesés súlyosbodása nyomán ezt később 3,9 százalékra módosították. Ez és a 2008 végén elfogadott államháztartási törvény nagyon szigorú korlátokat szabott a költekezéshez, így a kabinetnek alig van módja élénkítő intézkedések megtételére – mutat rá a washingtoni intézet.

További részletek a holnapi Világgazdaságban
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva