Hírek

2009.09.04. 14:23

Azonnali uniós beavatkozást sürgetnek a magyar tejtermelők

Azonnali uniós beavatkozást sürget az EU tejágazatának megmentése érdekében a Tej Terméktanács.

MTI

Azt szeretnék, hogy megállítható legyen az állatállomány csökkenése, valamint, hogy az ígért támogatásokat legkésőbb jövő éve elején el lehessen juttatni a gazdálkodókhoz. A terméktanács szerint a tej felvásárlási ára az elmúlt másfél évben drasztikusan csökkent. Míg 2008. januárjában a termelőknek 95,15 forint átlagárat fizettek a felvásárlók literenként a tejért, addig ez az ár az idén júliusban már csak 54,93 forint volt.

A termelők így több, mint 40 forinttal kapnak kevesebbet a tejért. Ez literenként 20 forint körüli veszteséget jelent nekik, ennyi a különbség az átvételi ár és az önköltség között.

Mariann Fisher Boel, az unió agrárbiztosa a tavaly ősz óta tartó egész Európát érintő tejes demonstrációk, tüntetések ellenére sem tett érdemi lépéseket a válság megoldására - hangsúlyozza a Tej Terméktanác. A hibás döntések felülvizsgálata és módosítása nem lehet emocionális kérdés. Ezért a magyar tejtermelők követelik a meglévő hibák érdemi kezelését.

A Tej Terméktanács véleménye szerint nem fogadható el, hogy a kialakult piaci feszültségek kezelését a bizottság a tagállamokra kívánja hárítani. Továbbra is indokolt és szükségszerű a kvóta alapú támogatás 50 százalékos emelése, valamint a támogatottsági szintek közötti különbség megszűntetése. A terméktanács szerint az Európai Bizottságban ezt az álláspontot kell képviselnie Magyarországnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva