Hírek

2009.09.02. 11:45

BBC: A magyar romák lemaradtak az ausztrál bennszülöttektől

A napokban Ózdon vizsgálódott a Jobbik szélsőjobboldali párt romaellenességéről a BBC tévé tudósitója.

VG Online - Bányai Gyula

Dominic Hughes párhuzamot von a magyar romák és az ausztráliai elszegényedett bennszülött közösség sorsa között. A brit újságiró az észak-magyarországi Ózd külvárosát kereste fel, amely szerinte Európa egyik leghátrányosabb közössége.

A település szélén álló telep - azaz nyomornegyed, - mintegy 400 romának, cigánynak ad othont. Olyan épületekben laknak, ahol régebben a közeli acélművek dolgozói laktak, de a körülmények valóban rettenetesek.

Sok ablak nincs beüvegezve, a háztetőkön hiányoznak a cserepek, egyes épületek már roskadoznak. Éppen csak néhány nyilvános illemhely és csap található az egész közösség kiszolgálására. A forró nyári napon a gyermekek mezitláb játszanak a porban, de ez sem enyhíti a komor, némileg fenyegető légkört. "Sok roma fél amiatt, hogy a szélsőségesek céltáblája."

A BBC tudósitóját a látottak a közel egy évtizeddel ezelőtti élményére emlékeztették, amikor a BBC sydney-i tudósitjaként négy éven át Ausztráliában dolgozott. Részletesen kifejtette, hogy akkoriban még ott is  intézményi és egyéni raszizmust tapasztalt, amit táplált a bennszülöttek közösségén belüli megosztott és gyenge vezetés.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva