Hírek

2009.09.07. 07:10

Békesi: Bulizás, adócsalás, korupció - Elmaradt lehetőségek

Kivételesen kedvező nemzetközi körülmények között fejlődhetett volna Magyarország az utóbbi csaknem két évtizedben, a lehetőséggel azonban nem tudtunk élni - mondta a Napi Gazdaság hétfőn megjelent jubileumi, 5000. lapszámában megjelent interjújában Békesi László volt pénzügyminiszter.

MTI Eco

Békesi László szerint tévutak korábban is jellemezték a magyar fejlődést, de a korábbi évtizedekben inkább a külső körülmények voltak meghatározóak: Trianon, a második világháború, a létező szocializmus. Hozzátette: az utóbbi 18 évben azonban kivételesen kedvező nemzetközi körülmények között fejlődhettünk volna, az időszak nagy részében a világgazdaság konjunktúrában volt, olcsók voltak a hitelek, megvolt a nemzetközi bizalom az ország iránt, amit az EU-csatlakozás is jelzett.

"A lehetőséggel nem tudtunk élni, és most már az az illúziónk sem maradt meg, hogy újabb húsz év múlva talán mégis sikerül felzárkóznunk Európa boldogabb feléhez" - fogalmazott a volt pénzügyminiszter.

Békesi László az interjúban - amellett, hogy sorra vette a rendszerváltozás utáni folyamatokat az iparban, a mezőgazdaságban, továbbá számba vette a főbb gazdasági lépéseket - többek között arra is figyelmeztetett, hogy miközben az általános életszínvonal nem tud felzárkózni a nyugat-európai szinthez, polarizálódtak a jövedelmek.

Hozzátette: a felső százezer család a többség számára irritálóan magas életszínvonalon fogyaszt és a többség úgy érzi, hogy ezt nem a valós teljesítmény vagy a meglévő tőke felelős befektetése révén teheti, hanem a "bulizás", az adócsalás, a politikai korrupció, az összejátszás és - esetleg - a szerencse biztosítja mindezt.

A volt pénzügyminiszter szerint ez felerősíti a szélsőséges nézeteket és hatalmas indulatokat kelt a társadalom mélyebb rétegeiben. "A gazdagellenes hangulat társadalmi robbanásveszéllyel fenyeget, eközben a politikai erők egy része - balról is, jobbról is - még rá is játszik erre" - fogalmazott Békesi László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva