Hírek

2009.09.28. 08:10

Békesi: hangulatkeltő habverés folyik - Nincs elég pénz

Az idei költségvetésben két kritikus pont van; vélhetően elmaradnak a tervtől a fogyasztásiadó-bevételek és a bérjárulékok, a kiadásoknál pedig kockázatot jelenthet az egészségügy, ahová valószínűleg többletpénzt kell adni – véli Békesi László.

Népszava

Mindannyian tudjuk, hogy egy pénzügyminiszter csak akkor tud eredményes és hatékony lenni, ha a kormánytöbbség támogatja, és összhang van a miniszterelnök és a mögötte álló politikai erők között - modta Békes László a Népszavának adott inetrjújában, azzal kapcsolatban, hogy mennyire tartja sikeresnek a Bajnai-kormány, s benne Oszkó Péter pénzügyminiszter válságkezelését.
Hozzátette: Ez egyelőre úgy tűnik, működik, pedig kemény korlátok között mozognak. A konkrét gazdasági döntéseket joggal érheti számos szakmai és politikai kritika, ám ha az összefüggéseket, a kikerülhetetlen determinációkat, a hazai és nemzetközi gazdasági feltételeket s a vállalt kötelezettségeket tekintjük, ezek a kritikák többnyire irreálisak.

Arra a kérdésre, hogy a bevételi vagy a kiadási oldalon lát-e nagyobb kockázatot az idei és a jövő évi költségvetésben, Békesi ezt mondta: Az idei költségvetésben ma már mindössze két kritikus pont van. Vélhetően elmaradnak a tervtől a fo­gyasz­tásiadó-bevételek és a bérjárulékok, ugyanakkor a kiadásoknál igazi kockázatot az egészségügy jelenthet. Ezen a téren most nyilván hangulatkeltő habverés is folyik, de az is teljesen egyértelmű, hogy a mai rendszerben nincs elég pénz.

Az egészségügy pedig az a terület, ahol nem megengedhető, hogy bármilyen ellátás összeomoljon. S miután a hátralévő negyedévben a rendszerhez nem lehet úgy hozzányúlni, hogy abból pénzt vonjanak ki vagy takarítsanak meg, ide valószínűleg többletpénzt kell adni. Semmilyen más célra nem szabad többet költeni, mert az a hiánycél tartását veszélyezteti.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva