Hírek

2009.09.26. 09:34

Békesi: irreális álomvilág, amelybe a társadalmat ringatja a Fidesz

Az idei költségvetésben két kritikus pont van: vélhetően elmaradnak a tervtől a fogyasztásiadó-bevételek és a bérjárulékok, a kiadásoknál pedig kockázatot jelenthet az egészségügy, ahová valószínűleg többletpénzt kell adni – véli Békesi László volt pénzügyminiszter a Népszavának adott interjújában.

MTI Eco - Népszava

Békesi szerint egy várható Fidesz-kormány sem tehet mást, mint a mai kabinet, különben romba dől az ország.

A volt pénzügyminiszter úgy véli, jogosak, ám irreálisak a Bajnai-kormányt ért kritikák, "ha az összefüggéseket, a kikerülhetetlen determinációkat, a hazai és nemzetközi gazdasági feltételeket s a vállalt kötelezettségeket tekintjük".

2010-ről szólva Békesi nagyobb kockázatokat lát a költségvetésben, részben a választási év, részben a büdzsé feszített volta miatt.

"A bevételi oldalon az egyik fő gondot a vártnál kisebb mértékű infláció okozhatja. Ugyanakkor emberi számítás szerint nem fog 0,9 százalékkal csökkenni a GDP, ahogy azt a kormány – egyébként helyesen – nagyon óvatosan tervezi. Ennél valószínűleg kisebb lesz a visszaesés. Ebben az esetben a két hatás közömbösítheti egymást. Kiadási oldalon pedig pontosan tudjuk, hogy három feszültségforrás van. Az egészségügy, amelynek finanszírozása a mai állapotában nem tartható fönn. Jövőre érheti el csúcspontját a munkanélküliség, ami kiesést jelent a járulékbevételeknél. Az önkormányzatokat kézben lehet tartani, ez csak politikai elhatározás kérdése. Ha kedvező pozícióba akarják őket az őszi választásra hozni, akkor kipótolják a költségvetésüket. A mai kormány ezt nyilván nem tenné meg, de az új nem kizárt, hogy megteszi. A harmadik kockázatot a „pénznyelő automaták” jelentik: nem szabad engedni se a MÁV-nak, se a BKV-nak. Nincs mese, válságmenedzsert kell ezekre a helyekre állítani, és kőkeményen véget kell vetni a pazarlásnak és a felesleges feladatoknak" - nyilatkozta a szakember a Népszavában szombaton megjelent interjújában.

Békesi fontosnak tartja, hogy a büdzsébe épített tartalékok ne lazuljanak fel, és hogy a következő kormány ne lépje át a GDP 3,8 százalékában vállalt költségvetési hiányt.

A Fidesz-kormány mozgásteréről szólva úgy vélte, hogy "az az álomvilág, amelybe a társadalmat ringatja a kampány során a Fidesz, irreális."

Hogy miért tartja irreálisnak a Fidesz gazdaságpolitikai elképzeléseit a volt pénzügyminiszter, és hogy miként lehetne már a jövő év első hónapjaiban csatlakozni az euró előszobájának számító rendszerhez itt olvashat többet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva