Hírek

2009.09.10. 11:54

Die Presse: a békülékeny gesztus csak olaj a tűzre a magyar-szlovák viszonyban

Magyarország és Szlovákia között a hangulat már annyira rossz, hogy maguk az állítólagos "békülékeny gesztusok" csak még több olajat öntenek a tűzre - írja a Die Presse bécsi lap a Szécsényben ma sorra kerülő magyar-szlovák csúcstalálkozóról.

VG Online - BGY

A cikk Lajcak szlovák külügyminisztert idézte, aki a két kormányfő mai találkozójától "értelmet, felelősségérzetet és konstruktivitást" remélt. "Mert másból már elegünk van" - tette hozzá Lajcak.

Az osztrák lap pozsonyi tudósítója a továbbiakban rámutatott, hogy a két szomszéd ország között a hangulat már annyira rossz, hogy már maguk az állítólagos "békülékeny gesztusok" is olajat öntenek a tűzre. Így gondoskodott felháborodásról a találkozó előtt az a cikk, amelyet Bajnai magyar miniszterelnök írt szlovák lapokba – írja a Die Presse. A gyermekek példájára hivatkozva, miszerint "én nem is akarok veled veszekedni, de te veszekszel mindig velem", Bajnai a cikkben a szlovák félre hárította az egyedüli felelősséget a viszálykodásért - jegyzi meg a lap.

A két ország mindenekelőtt közösen keressen megoldásokat a gazdasági válság hatásaira és a növekvő jobboldali szélsőség ellen - javasolta Bajnai. Ám pár sorral később követelte a vitatott szlovák nyelvtörvény megszüntetését, ami egy ilyen együttműködés előfeltétele lenne - írja a Die Presse.

A Die Presse pozsonyi tudósítója megjegyzi: míg a 13 többi elismert kisebbségnek nincs problémája a törvénnyel, addig Magyarország és a két szlovákiai magyar párt azzal bírálta a törvényt, hogy az "a magyar kisebbség ellen irányul" - olvasható a Pozsonyból keltezett tudósításban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva