Hírek

2009.09.28. 10:38

Elindult a tolakodás az MSZP befutó helyeiért

Minél későbbre, a decemberi pártkongresszus előtti időszakra tolják az MSZP vezetői az országos választási lista összeállítását, így szeretnék elkerülni a várható konfliktusokat.

Népszabadság

Várhatóan az MSZP a korábbi választási eredményeihez képest rosszul fog szerepelni a 2010-es választásokon, ezért már most elindult a párton belüli tolakodás a "befutó helyekért". Az elkerülhetetlen konfliktusok kirobbanását ugyan a párt vezetése szeretné minél tovább halogatni - lehetőleg decemberig, a költségvetés elfogadása utánra, az első "vezéráldozatok" máris megtörténtek.

A megyei listák első helyei befutónak számítanak, de néhol, például Somogyban, a második is komoly esélyt ad. A megyében egy "A" és egy "B" névsor is született. Mindkettőt Kolber István megyei elnök vezeti, a második és a harmadik helyen volt váltópáros: az egyiken Suchman Tamás volt feljebb, a másikon Feigli Ferenc, a Dél-dunántúli Regionális Tanács elnöke - írta a Népszabadság.

Az MSZP országos elnöksége egységesen kiállt Suchman mellett, Kolber és szövetségesei azonban Feiglit nyomták volna előrébb, és várható volt, hogy a küldöttgyűlés melléjük áll. Suchman ezért közölte: ilyen háttéralkuk mentén ő nem kér a dologból. Így nem szerepel a megyei névsorban, a helyiek "csak" az országos listára ajánlották. A volt privatizációs miniszter közölte: szeretne tovább politizálni, ha nem kap befutó helyet az MSZP pártlistáján, akkor akár más pártban is.


Ugyancsak viharos volt a jelöltállítás a XV. kerületben (ez Kiss Péter választókörzete is), ahol Hajdú László polgármestert, parlamenti képviselőt választás elé állították: vagy polgármesterként, vagy parlamenti jelöltként indulhat. Hajdú nem mutatott kompromiszszumkészséget, ezért szavaztak az ügyről. A képviselő két pad között a földre esett, a helyiek ugyanis képviselőjelöltként Hetyei Lászlót, polgármester-jelöltnek pedig a kerületi elnök Tóth Imrét szavaz-
ták meg.

Az MSZP országos listájáról a várakozások szerint harmincan futhatnak be, de - az átfedések miatt - nem feltétlenül az első harminc. A megyei listavezetőknek kötelező elindulniuk egyéni körzetben is, és ha az egyéni mandátumot elnyerik, úgy az országos listán az őket követő lép a befutó helyre. Ugyanez érvényes a megyei listás helyekre is.

Megyei szinten azonban furcsa sakkozás látszik: a legtöbb régiós lista összeállításakor a párt "nagy bölényeit" feltolják az országos listára, mondván ne foglalják el a megyei helyeket. Így került "országos ajánlásra" Budapesten Kiss Péter és Hiller István, Szabolcs megyében Juhász Ferenc, Baja Ferenc és Tukacs István, nem szerepel a Somogy megyei listán (Suchman mellett) Lamperth Mónika, vagy a Pest megyein Keller László.

Miután a befutó helyek száma és a játéktér ezek alapján szűkös, bizonyosan lesznek olyan emblematikus személyiségek, akik esélytelen helyre sorolódnak. Ilyen lehet Gál Zoltán, Baráth Etele, Vitányi Iván, Mécs Imre, vagy Tóth András volt titokügyi államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva