Hírek

2009.09.14. 09:55

Földeladással finanszírozná a hiányt a Parasztpárt

Állami földek eladását javasolja a jövő évi költségvetési deficit finanszírozására Lengyelországban a kisebbik koalíciós partner, a Parasztpárt.

Világgazdaság

A párt elnöke, Stanislaw Zelichowski szerint 0,5 millió hektár értékesítésével 10 milliárd zlotyval (3,5 milliárd dollár) mérsékelhető lenne a rekordnagyságúra, a GDP 7 százalékát jelentő 52 milliárd zlotyra tervezett 2010-es hiány.

Lengyelországban az állam tulajdonában mintegy kétmillió hektár föld van, és azokat az uniós csatlakozási szerződés értelmében 2017-ig el kell adnia.

A Parasztpárt egy olyan törvénytervezetet szorgalmaz, amely a földek jelenlegi bérlői számára könnyítené meg a tulajdonszerzést.

A földeladások a kormány privatizációs programjába illeszkednének, amely két év alatt egy sor állami vállalat értékesítésével az államadósság féken tartásának egyik fő eszközét jelentené.

Zelichowski ezt a programot azzal a feltétellel támogatja, hogy az állam megtartja a stratégiai jelentőségű cégeket. A párt a földeladások mellett az adóbeszedés hatékonyságának javítását és a szürkegazdaság elleni küzdelem erősítését javasolja.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva