Hírek

2009.09.16. 12:34

Ismét Barroso az Európai Bizottság elnöke

Jose Manuel Barroso második ciklusát töltheti az Európai Bizottság élén, miután ma délelőtt megkapta az európai parlamenti képviselők szavazatainak többségét.

BBC News - VG Online

A titkos szavazás során 382 európai parlamenti képviselő szavazott az elnök mandátumának meghosszabbítására, 219 ellene, 117-en pedig tartózkodtak – jelenti a BBC. Barroso újraválasztása ellen elsősorban a szocialisták és más baloldali frakciók tiltakoztak.

Az EB elnökét kritikusai azzal vádolják, hogy piaci liberalizmusa hozzájárult hozzájárult a gazdasági válság kirobbanásához. Barroso erre válaszul nyíltan kampányolt a baloldaliak szavazataiért kedden Brüsszelben tartott beszédében, hangsúlyozva szociális érzékenységét, például a nők egyenlő bérezése terén.

Hangsúlyozta: harcolni fog azért, hogy az Európai Unió polgárainak állását ne veszélyeztethesse a közösségen kívülről érkező olcsó munkaerő. Emellett Barroso már ígéretet tett egy új uniós poszt, az állampolgári és kisebbségi jogok biztosi hivatalának létrehozására.

Barrosónak ugyanakkor nem lesz könnyű dolga második ciklusa során. Még az őt legnagyobb arányban támogató Európai Néppárt vezetője is aláhúzta: az elnök nem kapott biankó csekket, meg kell felelnie a párt elvárásainak.

Az Európai Szocialista Párt vezetője pedig egyenesen "valódi változást" követelt az EU vezetésében. A szocialista frakcióban helyet foglaló brit munkáspárti képviselők szószólója annyit mondott: csöppet sem elégedettek a jelenlegi javaslatokkal. A brit szocialisták a tömeges munkanélküliség elleni harc, a nők egyenjogúsága és a munkások jogainak bővítése terén várnak erőteljes lépéseket Barrosótól.

A liberális frakció, az ALDE közölte: támogatja az elnököt, akit a bankok felügyeletének erősítésére kértek. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjának vezetője viszont úgy vélte, Barroso volt az egyetlen hiteles jelölt a tisztségre. Timothy Kirkhope úgy vélte, bár az elnökkel a múltban is voltak és a jövőben is lesznek nézeteltéréseik, tisztelik, hogy "nem beszél mellé és nem enged a dogmatikus szocialista elveknek".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva