Hírek

2009.09.26. 13:49

Katona Tamás: ideiglenes a 13. havi nyugdíj eltörlése

Egyre többet kezdünk foglalkozni vele, mi lesz a válság után, noha még benne vagyunk, bár talán már kifelé tartunk - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Közgazdasági társaság által rendezett 47. Közgazdász Vándorgyűlés zárónapján. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint 2-3 év múlva vissza lehet térni a 13. havi nyugdíjra.

BD

Az MNB legfontosabb célja volt van és marad az árstabilitás. Túlfűtöttség és teljesítményhiány egyszerre jellemezte a magyar gazdaságot, ugyanakkor volt egy keresleti húzás. Túlzott kockázatvállalás volt, amely lehetővé tett egy nagy tőkebeáramlást, úgy gondolták a szereplők, hogy gyorsan végbemehet a reál és nominális konvergencia. A bruttó külső adósság nem is az állam esetében, hanem a bankszektornál ugrott meg, igaz, a kettő összefügg – tette hozzá a jegybankelnök.

A magyar gazdaság fejleményei jó irányba mutatnak, a vártnál sokkal erőteljesebben javul a külső egyensúly, a költségvetés a nemzetközi szervezetekkel kijelölt pályán halad, és végre az intézkedések nagyobb részét alkotják a költségvetési kiigazításnak. Az indirekt adóemelés nem jelenik meg olyan mértékben az árakban, mint korábban, amikor 80 százalékuk egy-két hónapon belül megjelentek.

Hogy a következő válság enyhébb legyen, sokkal inkább belső forrásokból kell megteremteni a termelésbővülés forrásait. Nyilvánvaló, hogy lassabb növekedési pályára fog állni a világ. Még egyszer nem lehet elkövetni azokat a hibákat a fiskális politikában, amit az elmúlt években, kiegyensúlyozott költségvetést kell hosszú távon is fenntartani.

Átmenetileg megszűnt a 13. havi nyugdíj, majd a későbbiekben, 2-3 év múlva lehet erre visszatérni – mondta Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Kiemelt terület a közbiztonság jövőre, ahol reálértéken is növelik a forrásokat, illetve az egészségügy, ahol tartják a reálértéket.

A teljes tudósítás itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva