Hírek

2009.09.17. 10:49

Kína is venezuelai olajat termel ki

A venezuelai kormány bejelentette, hogy 16 millió dolláros befektetési szerződést irt alá Kinával olaj kutatására az Orinoco folyó térségében.

BBC News - VG Online

Chavez elnök tévényilatkozata szerint a szerződés három évre szól, a kínai befektetés nehéz kőolaj feltárására irányul az Orinoco folyó övezetében – jelenti a BBC.

A szerződést röviddel azután ütötték nyélbe, hogy Venezuela hasonló szerződést írt alá Oroszországgal, becslések szerint 20 milliárd dollár összegben. Chavez elnök szerint a szerződéseknek köszönhetően az ország olajtermelése napi mintegy 900 ezer hordóval nő majd.

Az olajmegállapodások Chavez "XXI. századi szocialista forradalmának részei", a venezuelai elnök gyakran beszél a multipoláris világról, amelyben a Latin-amerikai államok kevésbé függenek Washingtontól.

Bár az orosz és kínai vállalatokkal kötött megállapodás valóban csökkenti az ország kiszolgáltatottságát, a venezuelai energia ipar elsődleges fenntartója továbbra is az amerikai kormány és az amerikai vállalatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva