Hírek

2009.09.17. 15:59

Kiszáradt tavakat jeleznek a Mars repedései

A Mars becsapódási krátereiben található repedéseket régóta ismerik a tudósok, a friss számítások azonban új megvilágításba helyezik ezeket.

VG Online

A NASA Mars Reconnaissance Orbitere több száz marsi kráter alján fedezte fel a sokszög repedések bonyolult hálózatát. A tudósok régóta tudnak a repedésekről, de eddig úgy gondolták, azok a hőmérséklet ingadozásának következtében alakultak ki – írja a NewScientist nyomán a VG Online.

Ugyanakkor a Max Planck Naprendszer-kutató Intézet munkatársának most publikált eredményei szerint nem ez a repedések oka.

A Mars felszínén látott sokszögek akár a 250 méteres szélességet is elérik, Ramy El Maarry számításai szerint viszont a hőfeszültség legfeljebb 65 méter széles alakzatokat hozhatna létre.

A kutatók szerint a repedések a tavak kiszáradásakor alakultak ki, úgy, ahogy a Földön felrepedezik az iszap a kiszáradt medrekben.

A Mars felszínén talált repedésekről készült felvételeket megtekintheti itt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva