Hírek

2009.09.24. 14:50

Lecsúszott a Henkel, sereghajtó a Metro - Átalakult a Dax lista

A kisebb vállalatok és a technológiai cégek ellopták a show-t a német ipari óriásaitól az idei nyereségességi ranglistán. Az irányadó Dax-tőzsdeindexben szereplő harminc konszern közül mindössze három került nyereségesség alapján az első 25 közé.

VG Online

Olyan rangos nevek, mint a Henkel és a BASF a középmezőnybe csúsztak le. A sereghajtók között pedig a – korábban a Dax-csoport pilléreinek tartott – cégek találhatók, mint az Eon, a Daimler, a MAN és a Metro.

Az alapvevő pénzügyi stabilitást tükröző sorrendet a Handelsblatt – egy kutatóintézet és egy tanácsadó cég közreműködésével – állította össze, négy mutató alapján. Az értékelésben egyaránt szerepet játszott a saját-tőke aránya, a tőkearányos nyereség, valamint a forgalom- illetve a tőkearányos cashflow.

Ebben a rangsorban a Dax főtáblájáról ismert óriások közül a K+S műtrágyagyártó cég jutott az ötödik helyre, az SAP pedig a hatodikra, a kozmetikai cikkeket és ragasztókat gyártó Beiersdorf pedig kénytelen volt a 23. hellyel megelégedni. Közülük egyedül az SAP szoftvercéget tekintik alkalmasnak arra, hogy a helyét a későbbiekben is megtarthassa az élbolyban, a K+S számára a bevételek máris gyors esése lehet rossz ómen.

Az első helyen álló SMA Solar 36,7 százalékos tőkearányos nyereségével, főleg pedig kiemelkedően jó cashflow-mutatóival került az élre. Jellemzőnek tartják, hogy a céget – amely a napelemeket fényre fordító berendezéseket gyárt – csak 2008-ban vitték a tőzsdére.

A rangsorban a második helyre jutott a nagykonyhai berendezéseket szállító Rational, a harmadikra a vákuumtechnikai eszközöket gyártó Pfeiffer, a negyedik helyen szerepel a hamburgi kikötő, mindegyik 20 százalék feletti, tőkearányos nyereség-mutatóval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva