Hírek

2009.09.17. 13:50

Magyarországot is beveszi az új típusú influenza

Egy hét alatt megháromszorozódott az orvoshoz fordulók száma, a közép-magyarországi régióban már területi járvány van.

MR1 - Kossuth Rádió

Közben nem tudni, hatásos-e a vírus elleni vakcina, még néhány napig várni kell a válaszra. Lassan, de folyamatosan terjed a H1N1-es vírus, óráról órára változik, hogy hány úgynevezett influenzás góc van az országban – mondta Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa.

Helyi járványok eddig alapvetően iskolákban alakultak ki, a legfrissebb adatok szerint harminc oktatási intézményben vannak fertőzöttek, de nem biztos, hogy más közösségekben, családokban nincs beteg ember, csak az iskola az a hely, ahol leghamarabb lehet észlelni, hiszen a tanulók hiányzása alapján rögtön feltűnik - közölte az az MR1 - Kossuth Rádió.

Legutóbb Hajdúsámsonban bukkant fel a H1N1, a helyi általános iskola ezer diákja közül szerdán 126-an hiányoztak.

Egy szegedi középiskolában pedig csak hétfőn lesz legközelebb tanítás a megbetegedések miatt. A most összesített múlt heti adatok szerint egyik hétről a másikra megtriplázódott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, több mint négyezren betegedtek meg.

A közép-magyarországi régió a legérintettebb, már területi járványról beszélhetünk Molnár Zsuzsanna szerint. Eddig alapvetően enyhe lefolyású betegséget okoz a vírus, alig érkezik jelzés arról, hogy kórházi ápolás vált szükségessé valamelyik betegnél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva