Hírek

2009.09.15. 00:00

Még drága a forinthitel

Alig észrevehető a forinthitelek kamatain az eddigi jegybanki kamatcsökkentések hatása.

VG-ÖSSZEFOGLALÓ

A július végéig tartó bő fél év alatt ugyanis szinte semmit sem mozdultak lefelé az átlagos ráták – esetenként nőttek is –, holott a Magyar Nemzeti Bank már addig is 200 bázisponttal enyhített az október végén hatályos 11,50 százalékos alapkamaton.

A lapunknak nyilatkozó hitelintézetek szerint a lassú reakciót több tényező is magyarázza: egyrészt a válság kirobbanásával növekedtek a kockázati felárak, másrészt a szolgáltatók a 2008. októberi, 300 bázispontos jegybanki kamatemelést sem érvényesítették a kondíciókban. Mindez persze aligha nyugtatja meg az érintett ügyfeleket, leginkább a vállalkozói szektort.

A lapunknak nyilatkozó érdek-képviseleti vezetők szerint a magyar vállalkozások kezdik felélni a tartalékokat, és egyébként életképes cégek is kezdenek csődbe menni a finanszírozási gondok miatt. Ám talán van némi remény: több jelentősebb bank is jelezte, hogy a közeljövőben lefelé módosít a forintalapú kölcsönök kamatain.

A cikk teljes terjedelmében előfizetés után itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva