Hírek

2009.09.24. 19:55

Merkel szinte biztosan nyer, de kivel fog kormányozni?

Németországban szinte biztosra veszik, hogy az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU pártszövetség nyeri meg a vasárnapi választásokat. Az azonban még bizonytalan, hogy kivel köt koalíciót.

AS Network - É.S.

Kivel köt koalíciót Angela Merkel a kereszténydemokrata pártszövetség (CDU/CSU) győzelme után? A legtöbb elemző ugyanis biztosra veszi a jelenlegi német kancellár választási győzelmét. Azt azonban nem tartják lefutott meccsnek, hogy megmarad-e a jelenlegi nagykoalíció a szociáldemokratákkal (SDP), vagy Merkel esetleg a liberális FDP-vel kormányoz majd együtt. Németországban vasárnap mintegy 62 millió szavazópolgár járulhat az urnákhoz, de a választásra jogosultak közel egyharmada a legutóbbi felméréskor még nem tudta eldönteni, hogy melyik pártra voksol majd.

A német választások kimenetele a gazdasági válság miatt különösen jelentősek nemcsak Németország, hanem a világgazdaság számára is. Németország ugyanis Európa legnagyobb gazdasága, az európai gazdasági térség motorja, az európai pénzügyi rendszer szavatolója, és a világ egyik legnagyobb exportőre.



A piac azt szeretné, ha a kereszténydemokraták az FDP-vel kormányoznának együtt. Ez a CDU/CSU számára is szimpatikusabb megoldás lenne. Ugyanakkor egyesek szerint Merkel nem nagyon bánná a nagykoalíció folytatását az SDP-vel, mivel ebben az esetben nem lenne jelentős ellenzéke a kabinetnek. Egyesek vizionálnak egy SDP-FDP-Zöld koalíciót is, azonban a liberálisok nyíltan kijelentették, hogy a szociáldemokratákkal nem akarnak kormányozni.

Az SDP és a CDU között azonban jelentős különbségek vannak a válság kezeléséről. A CDU, és ebben közös nevezőn van az FDP-vel, a versenyképességet szeretné élénkíteni. A Guido Westerwelle vezette liberálisok radikális reformokat akarnak a nyugdíjrendszerben, az egészségügyben, a munkaügyben, az állami kiadások lefaragását a CDU is támogatja, az adócsökkentéssel együtt. A CDU, és az FDP szerint is azonnal kell reagálni a világgazdasági problémákra, mivel nem Németország határozza meg, hogy mikor pörög fel újra a gazdaság.
Az SDP, a zöldek és a Baloldal egy átvészelő taktikában bízik, minél több szociális intézményt megőrizve a lakosságnak, abban bízva, hogy egyszer csak újra lesz növekedés. A szociáldemokraták a növekvő államdósság – 1700 milliárd euró – csökkentését csak a 2010 után képzelik el, miután majd természetéből fakadóan magától felpörög majd a gazdaság. Az SDP így az adócsökkentést is ellenzi, sőt a magas jövedelműek kulcsait még emelnék is.

A programok alapján a CDU és az FDP koalíciója tűnne természetesnek, azonban nem biztos, hogy a két párt biztos többséget szerezne a Bundestagban. Augusztus 30-án ugyanis a Saar-vidéken, Szászországban és Türingiában a tartományi választásokon jelentős sikereket ért el az SDP – és a Baloldal –, így újra nagykoalíció születhet a legerősebb pártok között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva