Hírek

2009.09.06. 11:03

Most már az MSZP is fizetési plafont akar az állami cégeknél

Az állami és önkormányzati cégek vezetőinek éves fizetése ne haladja meg a miniszterelnök keresetét, azaz a 18 millió forintot - javasolják a szocialisták. A párt választmányi ülésén többen élesen kritizálták a BKV-s végkielégítéseket.

MR1-Kossuth Rádió

Korlátozná az állami, önkormányzati cégek vezetőinek fizetését az MSZP - közölte Simon Gábor választmányi elnök. Mint mondta: aki közpénzből fizetést kap, legyen akár állami cég, akár közintézmény vagy önkormányzati cég vezetője, annak éves jövedelme ne haladhassa meg a miniszterelnöki fizetés éves összegét. Ez azt jelenti, nem kereshetnének havi csaknem 1,5 milliónál többet. A választmány azt kérte, a kormány és a frakció nyújtson be ilyen törvényjavaslatot - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Sajtóértesülések szerint az ülésen élesen bírálták a BKV-s botrányt, és valaki felvetette, etikai eljárást kell indítani Burány Sándor fővárosi elnök és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes ellen, aki eddig a BKV-ért felelt. Ilyen javaslat valóban volt, de nem támogatták - mondta a Krónikának egy politikus.

Eldőlt viszont, hogy december 12-én lesz az MSZP miniszterelnök-jelölő kongresszusa, ahol elfogadják a választási programot is. Lehetséges miniszterelnök-jelöltként emlegették már Mesterházy Attila frakcióvezetőt, Botka László szegedi polgármestert, de van, aki azt akarja, Bajnai Gordon miniszterelnök folytassa. A Népszabadság szerint Teleki László, romaügyi miniszterelnöki megbízott készített egy tervet arról, hogyan lehetne 200 ezer roma szavazatot nyerni a választáson, de úgy, hogy azzal a rasszista MSZP-s szavazókat ne tántorítsák el. Lendvai Ildikó pártelnök azt mondta, ő ilyen írást nem látott, és kijelentette, hogy az MSZP nem kér rasszista szavazatokat.

A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter szerint az MSZP ugyanúgy, mint az elmúlt hét évben, most is csak magával foglalkozott, pedig az országnak súlyosabb gondjai vannak annál, hogy ki kerül be a párt különböző bizottságaiba. Cser-Palkovics András helyettes szóvivő pedig azt közölte: a Fidesz hónapokkal ezelőtt benyújtotta az Országgyűlésnek az állami fizetések csökkentéséről szóló javaslatát, de a szocialisták azt napirendre sem vették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva