Hírek

2009.09.17. 09:43

Nálunk a leggyorsabb az infláció az EU-ban

Nem kell sem deflációtól, sem a pénzromlás felpörgésétől tartani – így kommentálták szakértők a tegnap közzétett augusztusi európai inflációs adatokat

VG

Az Eurostat közlése szerint az euróövezetben 0,2 százalékkal volt alacsonyabb a fogyasztói árszínvonal az egy évvel korábbinál, míg az EU-ban összességében 0,6 százalékos növekedést mértek.

Mindkét adat az áremelkedés gyorsulására utal, hiszen júliusban a valutauniós országokban 0,7 százalékkal estek az árak, a huszonhetekben pedig mindössze 0,2 százalékos drágulást regisztráltak.

A leggyorsabb inflációs ütemmel egyébként Magyarország „büszkélkedhet” az EU-tagállamok közül.

Az ötszázalékos hazai értéket megközelítő szintet csupán Romániában és Lengyelországban mértek, másutt legfeljebb két százalék körüli volt a drágulás.

Valószínűleg júliusban érte el mélypontját az európai infláció, és szeptemberben már az eurózónában is emelkedésre lehet számítani – fogalmazott Howard Archer, az IHS Global Insight európai vezető közgazdásza.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva