Hírek

2009.09.29. 14:07

Októbertől olcsóbb a négynapos autópályamatrica

Október 1-jétől a csak személyautókra érvényes D1 négynapos autópálya-matricák ára 1530 forintról 1170 forintra csökken.

MTI

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. közleménye szerint a nyári hónapokban érvényes négynapos e-matricák díjemeléséből származó többletbevétel a szezonálisan nagyobb forgalom okozta magasabb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, de ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint is.

Az árváltozás érinti az úgynevezett motoros e-matricákat is. A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-jétől féláron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e matricát, amelyet május 1-jei áremelkedés után október 1-jétől ismét a csökkentett áron, 585 forintért szerezhetnek be.

Az év elejétől szeptember 28-ig több mint 8 millió darab négynapos e-matricát értékesítettek, ami lényegében megegyezik a múlt év hasonló időszakával. Ez az eladások elmúlt öt évben  tapasztalható folyamatos emelkedéséhez képest egyértelmű megtorpanást jelent.

Minden e-matrica kategóriát vizsgálva összességében idén az első kilenc havi  forgalom csökkenése elérte  az egy százalékot. Ennek következtében mintegy 3 százalékkal, 42,3 milliárd forintról 41 milliárdra csökkent az első kilenc havi burttó díjbevétel az egy évvel korábbihoz képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva